… je eden najbolj pogostih izgovorov nepodpornikov sterilizacije. Ne psička ne mucka ne rabita imeti nobenega legla, saj je nezaželenih pasjih in mačjih legel preveč!

Cena ni izgovor

Nekateri pa niso dovolj izobraženi o pasji in mačji problematiki. S sterilizacijo in kastracijo boste prispevali k zmanjševanju brezdomnih živali, se izognili nekaterim vedenjskim in zdravstvenim problemom. Tudi cena več ni izgovor, saj sta sterilizacija in kastracija cenejša kot kadarkoli.

Ste se že pridružili brezplačni facebook skupini Živalski vrt?

Sterilizacija in kastracija prinašata manj zdravstvenih težav

S sterilizacijo bo mačka ali psica dobila možnost za daljše in bolj zdravo življenje. Sterilizacija prepreči vnetja maternice in tumorje, ki so pri 50% psic maligni ali kancerogeni, pri mačkah pa kar 90%

Cone Of Shame, Puppy, Animal, Canine, Cone, Cute, Dog

Kastracija prinaša manj zdravstvenih težav, saj poleg nezaželenih legel s kastracijo preprečite tudi rak testisov.

Sterilizacija in kastracija lahko izboljšata nekatere vedenjske težave

Kastrirani psi in mački se ne bodo oddaljevali od doma, tako kot pred kastracijo. Nekastriran samec bo iskal samico, pobegnil od doma ter lahko doživel kup nesreč (prometna nesreča, napad drugih samcev). Kastracija prinese tudi zmanjševanje markiranja.

Sterilizacija in kastracija prineseta prihranek denarja

Skrb za leglo mladičkov ni poceni. Pravtako ni poceni zdravljenje za raznimi obolenji. Zato je sterilizacija in kastracija zagotovo cenovno ugodnejša, saj vam prepreči zgoraj navedene stroške.

Miti o sterilizaciji in kastraciji

  • Sterilizacija in kastracija povzročata debelost pri psu in mački: to seveda ni res. Sterilizirani in kastrirani ljubljenčki so bolj nagnjeni k debelosti ampak z zadostno količino gibanja in primerno količino hrane lahko vzdržujete normalno telesno težo psi ljubljenčku.
  • Kastracija ni hitra rešitev za ureditev vedenjskih težav: kljub temu, da kastracija zmanjša nekatere vedenjske težave, kot so pobegi od doma, ne bo preprečila ostalih težav, ki so se pojavile pred kastracijo. Vpliv kastracije od psa je odvisen glede pasjega karakterja in zgodovine.
  • Mačka ali psica morata imeti enkrat mladičke pred sterilizacijo: to nikakor ni res. Če upoštevate ta mit, s tem prispevate k še večjemu problemu zavrženih mladičkov.

Kdaj kastrirati in sterilizirati?

Psi: pse se kastrira od 6 mesecev dalje. Lahko tudi pozneje a z leti rastejo možnosti za komplikacije. Bolj podrobno se posvetujte s svojim veterinarjem.

Mačke: mačke se lahko sterilizira že pri 5-ih mesecih, včasih tudi prej.Bolj podrobno se posvetujte s svojim veterinarjem.

Preberite tudi: Odda kdo mačjega mladička?

Cena več ni izgovor

Veliko društev, občin in veterinarskih ambulant izvaja posege sterilizacij in kastracij po ugodnih cenah, nekateri to izvajajo celo brezplačno. Če potrebujete finančno pomoč pri s/k, se obrnite na najbližje društvo.

Povzeto po:

Naši članki in nasveti na zivalskivrt.si niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene ali druge težave, obiščite veterinarja.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

GLAS NAJRANLJIVEJŠIH PSOV – TANJA VIDERGAR

Next Post

ZAKAJ MAČKE OBOŽUJEJO ŠKATLE?

Dodaj odgovor