Ob besedi mačka marsikdo pomisli na mehko bitje polno dlak in pozabi, da obstajajo tudi mačke brez dlake. Kljub temu, da mačke brez dlake nekaterim delujejo malce čudaško, so izjemno dobre kot hišni ljubljenčki. So zelo radovedne in naklonjene svojemu lastniku. Kljub temu niso primerne za vsakogar, saj zahtevajo posebno vrsto nege.

Kljub temu, da mačke brez dlake nekaterim delujejo malce čudaško, so izjemno dobre kot hišni ljubljenčki.
Kljub temu, da mačke brez dlake nekaterim delujejo malce čudaško, so izjemno dobre kot hišni ljubljenčki.

Kako skrbeti za mačke brez dlake?

Preden se odločite za nakup ali posvojitev mačke brez dlake, morate dobro premisliti. Resda so mačke brez dlake unikatne a kljub temu zahtevajo posebno skrb.

Nega: nekatere mačke so popolnoma plešaste, spet druge pa imajo drobceno dlako, podobno rahlim dlakam na breskvi. Mačke brez dlake potrebujejo redno kopanje, saj nimajo dolgih dlak, ki bi vpijala olja iz kože. Pri nerednem kopanju lahko pride do težav s kožo in izpuščajev. Zato je potrebno mačko brez dlake okopati enkrat na teden s posebnim šamponom.

Občutljivost na temperature: mačke brez dlake so občutljive tako na sonce kot na mraz, saj lahko pride do opeklin ali ozeblin. Ker nimajo dlake, ki bi jih ščitila, jih je potrebno pred vremenskimi vplivi zaščiti s puloverjem. Pravtako morajo biti mačke brez dlake notranje mačke. Zunaj lahko uživajo le v senci ob primernih temperaturah.

Zdrava prehrana: mačke brez dlake imajo zelo hitro presnovo in jedo več kot mačke z dlako, saj potrebujejo več energije, da ohranjajo telesno temperaturo. Poleg sveže vode potrebujejo mačke brez dlake kakovostno hrano, ki jim bo dala zadostno energijo.

So mačke brez dlake hipoalergene?

Mačke brez dlake niso hipoalergene. Kljub temu da nimajo dlake, še vedno proizvajajo protein Fel d1. To je alergen, ki ga lahko najdemo v prhljaju  in slini. Ker izločajo ta protein v bistveno manjših količinah, so primerne za nekatere alergike.

Najbolj znane mačje pasme brez dlake so Sphynx, Bambino, Donskoy, Peterbald, Levkoy in Elf.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ODDA KDO MAČJEGA MLADIČKA?

Next Post

PSA JE UGRIZNILA KAČA! KAKO MU POMAGATI?