Imeti pasjega prijatelja začasno, dokler ne odtačka v nov dom je neverjetna izkušnja. Psu pomagate in skrbite za njega medtem ko v zavetišču zanj ni prostora ali mu tam pogoji ne ustrezajo. če razmišljate, da bi tudi sami postali pasji začasnik, preberite nadaljevanje članka.

ALI JE PASJE ZAČASNIŠTVO PRIMERNO ZA VSE?

V svoj dom sprejmete psa, ki je prej bil v kdo ve kakšnih okoliščinah, lahko kaže nezaželena vedenja in sčasoma nad psom obupate. Je zelo težka vloga, ki ni za vsakogar.

Pasji začasnik je vloga, ki ni za vsakogar.
Pasji začasnik je vloga, ki ni za vsakogar.

Bistvo pasjega začasnika je, da psu njegov začasnik pomaga ter mu išče nov za vedno dom. Preden se odločite za to vlogo, morate zelo dobro premisliti. Da bi postali pasji začasni skrbnik, morate imeti izpolnjenih kar nekaj pogojev in sicer čas, prostor, znanja in še marsikaj.

Pogoji, da lahko postanete pasji začasnik:

Čas: za psa morate imeti dovolj časa. Vloga začasnega skrbnika je skoraj enaka vlogi stalnega skrbnika, le da po nekaj časa pes odide v nov dom. Imate časa, da se s psom igrate, ga peljete na sprehod, hranite ter mu posvečate dovolj ljubezni? Pravtako boste veliko časa namenili obiskom pri veterinarju ter na treniranje psa. Če veliko delate in ste redkokdaj doma, se za pasjega začasnika raje ne odločite.

Čustvena pripravljenost: preden se odločite za začasno skrb za psa, razmislite o čustvih. K sebi boste vzeli psa, ga hranili in skrbeli za njega in se nanj tudi navezali. Po nekaj časa pa psa čaka nov dom in zelo težko bo psa pustiti iz svojega doma.

Prostor: vsak pes rabi veliko prostora in če živite v manjšem stanovanju, pasje začasništvo ni priporočljivo. Pes potrebuje svoj lastni prostor, kjer se bo počutil prijetno. Če imate hišo in dvorišče ter čas za sprehajanje psa, ga lahko vzamete v začasno skrbništvo.

Aktivno iskanje novega doma: včasih psi že imajo nov dom, velikokrat pa mu nov za vedno dom poišče njegov začasni skrbnik.

Znanje osnov in treninga poslušnosti: da bi postali pasji začasni skrbnik, ne potrebujete certifikata, kljub temu pa morate imeti osnovna znanja o treniranju psov. Priporočljivo je imeti čimveč znanja in izkušenj, saj nikdar ne veste, kakšnega psa boste dobili.

Preberite tudi: Cushingova bolezen pri psu

Vztrajnost in potrpežljivost: včasih boste v začasno skrbništvo prejeli psa, ki je prikupen, brez negativnih izkušenju v preteklosti ter poslušen. Lahko se zgodi, da prejmete psa, ki bo poln energije in neposlušen. Takšni psi lahko pokažejo slabo obnašanje, včasih tudi agresijo. Karakterno morate biti zelo potrpežljivi in vztrajni, da takšnega psa prevzgojite, preden mu najdete nov dom.

Vaši hišni ljubljenčki se morajo dobro razumeti s pasjim začasnikom: če že imate kakšnega hišnega ljubljenčka, se morate vprašati, kako se vaš ljubljenček razume z drugimi živalmi. Če imate mačko, ki sovraži psa, se za pasje začasništo ne odločite, saj lahko pride do nezaželenih posledic.

Kljub temu da je pasje začasništvo neverjetna izkušnja, se zanj odločite le tedaj, ko ste popolnoma prepričani, da imate vse pogoje za pasjega začasnika. Zavedati se morate, da lahko pasji začasnik v vašem domu ostane dlje časa, saj ni lahko najti nov dom

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ SE MAČKE SKRIVAJO?

Next Post

ZAKAJ PES LAJA PONOČI?

Dodaj odgovor