Dolgo, razkošno krzno in mehka dlaka – to so dolgodlake mačke. So zelo ljubke in njihova dlaka kar kliče po božanju. Če želite v svojo družino sprejeti dolgodlako mačko, morate vedeti, da je dolgodlaka mačka veliko več kot le ljubljenka za crkljanje.

Koliko dlake izpade dolgodlaki mački?

Vas skrbi, koliko dlake bo po hiši puščala dolgodlaka mačka? Tudi kratkodlake mačke puščajo dlako in če dlake na pohištvu ne marate, si raje ne omislite mačke za hišnega ljubljenčka. S kakovostno prehrano in rednim česanjem se izpadanje dlake bistveno zmanjša.

Dolgodlake mačke so zelo lepe.
Dolgodlake mačke so zelo lepe.

Nega dolgodlake mačke

Redna skrb in nega dlake pomaga ohranja zdravo mačjo kožo in preprečuje mačje bruhanje zaradi kepic dlake. Prinašamo vam nekaj nasvetov, kako se pravilno lotiti mačje nege:

  • redno in pogosto krtačenje: nekatere dolgodlake mačke potrebujejo krtačenje svoje mehke dlake tudi 1-2x dnevno. Z rednim krtačenjem se izognete tudi zdravstvenim težavam, saj lahko opazite ranice, razdraženo kožo ali zunanje zajedavce.
  • uporaba pravilne krtače: krtača, s katero negujete mačji kožuh mora biti primerna vrsti mačke in sicer krtača za dolgodlake mačke.
  • Mačji frizer: če opazite na mački zavozlano dlako in si jo ne upate sami razčesati, lahko to namesto vas naredi mačji frizer

Tudi mačke brez dlake so zelo ljubke. Več o njih si preberite v članku Mačke brez dlake

Katere pasme dolgodlakih mačk so najbolj priljubljene?

  • Maine Coon: to je zelo prijazna pasma mačk. Tehta lahko tudi do 7 kilogramov. Dobro se razume z otroci in ostalimi hišnimi ljubljenčki ter je zato primerna za družine. Ima zelo gosto in svilnato dlako, krtačenje pa kljub temu ni zahtevno, saj ima Maine Coon zelo prijeten karakter.
  • Munchkin: to je pasma, znana po kratkih nogah. Munchin je lahko kratkodlaka ali dolgodlaka mačka. Običajno so družabne, prijateljske ter zelo igrive.
  • Perzijska mačka: ljudlje zmotno mislijo, da so perzijske mačke le bele barve a temu ni tako, saj jih lahko najdemo v več barvnih različicah. So zelo mirne, raje počivajo kot se igrajo in so odlične kot hišni ljubljenčki. Zaradi kratkega nosu bolj pogosto kihajo.
Dolgodlake mačke zahtevajo posebno nego.
Dolgodlake mačke zahtevajo posebno nego.
  • Ragdoll: prikupna in prijateljska. Je odlična mačka za družine, dobro se razume z drugimi hišnimi ljubljenčki ter je zelo umirjena.
  • Scottish Fold: v slovenščini se imenuje škotska mačka. Prepoznamo jo po njenih ušesih, ki so za razliko od ostalih mačjih ušes spuščena spredaj. To je zelo nežna mačha pasma, ki pa ima pogoste težave z vnetji ušes. Po svojem izgledu spominja na sovo.
  • Norveška gozdna mačka: to so zelo aktivne, potrpežljive ter velike mačke. Se zelo rade igrajo in raziskujejo po hiši. Dodatno skrb za dlako potrebujejo predvsem spomladi in jeseni, ko se menjava dlaka.
  • Himalayan: ta pasma je nastala kot mešanica med siamsko in perzijsko mačko. Obožuje pozornost in naklonjenost, pravtako je zelo igriva.
  • Manx: kljub temu da nima tako dolgo dlako kot druge predstavnice dolgodlakih mačk, ima izjemno gost kožuh.

Dolgodlake mačke niso za vse

Dolgodlake mačke so zahtevne in niso primerne za vsakogar. Poleg redne nege dlake potrebujejo tudi kakovostno prehrano, katera mora biti sestavljena iz vsaj 70% mesa. Tako kot vse mačke, tudi dolgodlake puščajo ogromno dlak za seboj. Zato preden se odločite, da boste v svoj dom prinesli dolgodlako mačko, dobro premislite, če je res primerna za vas in vaš življenjski stil.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PES SE V VROČEM AVTOMOBILU SPEČE KOT HOT DOG

Next Post

ZAKAJ PSI SOPIHAJO?

Dodaj odgovor