Po družbenih omrežjih in raznih živalskih skupinah lahko zasledite ogromno povpraševanj po mačjih mladičkih. Nekateri bi belo mucko, spet drugi oranžno in tretji dolgodlako. S tem ni nič narobe – če seveda dobro poznate lastnosti določenih mačk. Če se tudi sami odločate za nakup ali posvojitev, si preberite, kaj vse zahteva mačji hišni ljubljenček.

Kaj morate vedeti pred izbiro mačke?

Preden se odločite za določeno pasmo mačke ali dolžino njene dlake, si morate postaviti nekaj vprašanj in sicer:

  • Ali lahko vključite mačko v svoj življenjski slog?
  • Imate dovolj časa za mačko?
  • Imate svojo lastno stanovanje ali ste v najemu? Lahko imate v najemu mačko?
  • Se zavedate, da mačke praskajo, raziskujejo in se igrajo?
  • Se bo mačka dobro razumela z ostalimi hišnimi ljubljenčki?
  • Ima kdo od družinskih članov alergijo na dlako ali pršice?
Preden se odločite za določeno pasmo mačke ali dolžino njene dlake, si morate postaviti nekaj vprašanj.

Pasemska ali mešanka?

Tako pasemske kot mešane mačke lahko najdemo v različnih velikostih, barvah, dolžini dlake ter karakterju. Razlika je tudi v ceni, saj pasemske mačke dosegajo ceno tudi prek tisoč evrov, medtem ko so mešanke zastonj (v zavetišču plačate minimalni prispevek).

Kakšno nego potrebuje mačka?

Želite si belo mucko ker je zelo ljubka? Morate se zavedati, da bele mačke potrebujejo posebno nego. Pri belih mačkah so bolj pogoste tudi kožne bolezni. Pogosto so bele mačke gluhe – lahko živijo normalno življenje, ampak potrebujejo dodatno skrb.

Jaz pa iščem dolgodlako mucko! A veste, da tudi dolgodlake mačke zahtevajo dodatno skrb? Redno česanje, da se ne zavozla dolga dlaka? Pogosto kopanje? Kakovostno prehrano?

Preden se odločite za določeno pasmo mačke ali določeno barvo, dolžino dlake in karakter se vprašajte, če boste lahko mački ponudili ustrezno nego. Žal nekaj mačjih ‘’lastnikov’’ brezglavo posvoji določeno vrsto mačke in se kaj hitro razočara.

Kdo bo skrbel za mačko?

Kot lastnik ste odgovorni za mačjo hrano, zavetje, gibanje, fizično in mentalno zdravje do konca njenega življenja.

Veliko otrok si želi mačko za hišno ljubljenko. Otroci seveda lahko pomagajo pri skrbi ampak zavedajte se, da bo mačka vaš ljubljenček in boste vi odgovorni za primerno skrb.

Pravtako potrebujete nekoga, komur boste mačko zaupali v času vaše odsotnosti. Če nimate nikogar, ki bi želel za mačko začasno skrbeti, jo lahko namestite v mačji hotel.

Si lahko privoščite mačko?

Pasemske mačke dosegajo visoke cene. Si lahko privoščite njen nakup? Imate dovolj sredstev za kakovostno hrano? Resda lahko mačke normalno živijo tudi ob manj kakovostni hrani, a so to izjeme. Če se ne ukvarjate z vzrejo pasemskih mačk, je priporočljivo mačko sterilizirati in mačka kastrirati.

Preden se odločite za nakup ali posvojitev mačke, se dobro vprašajte, če imate dovolj časa zanjo. Mačke so odlični hišni ljubljenčki. A niso primerne za vsakogar.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KORENČEK V PASJI PREHRANI

Next Post

MAČKE BREZ DLAKE