Če vaš pes pokašljuje ali dela čudne zvoke, kot da se mu je nekaj zataknilo v grlu, verjetno ima kužni kašelj ali pasji nalezljivi traheobronhitis. Kljub temu, da se to sliši kot huda bolezen, običajno ni resno obolenje in večina psov si opomore brez posebnega zdravljenja.

Kako lahko vaš pes dobi kužni kašelj?

To je zelo nalezljiva bolezen, kar pove že njeno ime. Pes lahko zboli, ko je v stiku z drugim psom ali če si deli posodo s hrano in vodo s psom, ki je že okužen. Kužni kašelj se širi zelo hitro, še posebej tam kjer je veliko psov na kupu (pasja zavetišča, pasji parki, veterinarske ambulante).

kužni kašelj
Psi, ki so oboleli, imajo običajno normalni apetit, svetuje se le zmanjšanje telesne aktivnosti.

Pes lahko zboli celo med sprehodom, ko pozdravi okuženega psa ali če pije iz skupne posode v parku.

Znaki bolezni

Vsak pes lahko zboli za kužnim kašljem, bolj rizična skupina so mladički, starejši psi in necepljeni psi. Kužni kašelj je vztrajajoč, neproduktivni kašelj in zveni, kot da se je psu nekaj zataknilo v grlu. Običajno se prvi znaki bolezni kažejo po treh do desetih dneh po okužbi.

Psi, ki so oboleli, imajo običajno normalni apetit, svetuje se le zmanjšanje telesne aktivnosti, saj le -ta lahko poslabša stanje.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od simptomov. V blažji obliki za zdravljenje ni potrebno zdravil, ker bo kašelj sčasoma izzvenel sam. Za sprehod je priporočljiva uporaba oprsnice, ki bo manj dražila pasje grlo, kot ovratnica. Ko bolezen pokaže resnejše znake, je potreben obisk pri vetrinarju, kjer bo pes prejel antibiotike. V enem do dveh tednov kašelj izgine, če ne, je potreben ponovni obisk pri veterinarju. V hujših primerih se lahko iz kužnega kašlja razvije pljučnica, zato je potrebno spremljati zdravstveno stanje psa ter ponoviti pregled pri veterinarju, če se stanje ne izboljša.

Ideje za jesenske aktivnosti s psom v članku: Kam s psom jeseni?

Mladički ter starejši psi so še posebej občutljivi za razvojpljučnice iz kužnega kašlja. Če vaš pes postaja omotičen, brez energije, pojavi se pomankanje apetita, produktivni kašelj in izcedek iz nosu je potreben takojšnji obisk priveterinarju. Pravtako če imate več psov v gospodinjstvu, je potrebno okuženega psa izolirati od drugih psov, da se ne bi tudi oni okužili.

Lahko kužni kašelj preprečimo?

Kužni kašelj lahko poskusimo preprečiti. Poznamo cepivo proti kužnemu kašlju ter tablete, a kljub temu ti dve obliki zdravil nista 100% zaščitni. Če cepljen pes zboli za kužnim kašljem, bo zbolel v blažji obliki ter z manj simptomi.

V času, ko razhaja kužni kašelj, je priporočljivo izogibanje pasjim parkom ter stiki z drugimi neznanimi psi.

Psi lahko zbolijo za koronavirusom – več v članku Pasji koronavirus ni enak človeškemu

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ČRNE MAČKE – SREČA ALI NESREČA?

Next Post

MAČJA VEGANSKA PREHRANA?

Dodaj odgovor