Splošno je znano, da mačke vode ne marajo. Večina mačk nad kopanjem ni ravno navdušena, celo nasprotno, ko vidijo kopalno kad, postanejo jezne in agresivne, nekatere pokažejo tudi svoje kremplje. V takšni situaciji se veliko mačjih lastnikov vpraša, zakaj njihove štirinožne ljubljenke niso ljubiteljice vode.

Mačke živijo po svojih pravilih

Nekatere mačke v posodo z vodo namočijo svoje šapice in jo nato stresejo, spet druge v vodo namočijo celotno glavo in se igrajo. Velik večina mačk vodo raje pije direktno pod pipo. Zakaj imajo mačke rade vodne ‘’aktivnosti’’, kopanja pa ne marajo?

Mačke niso ljubiteljice vode.

Mačke živijo po svojih pravilih in niso ljubiteljice presenečenj. Raznim situacijam pristopajo pazljivo in počasi, z možnostjo hitrega umika. Ko mačko zgrabite in položite v vodo, na to situacijo ni pripravljena in ne ve, ali je v vodi varna. Iz vode lahko uide, če pa kljub temu ostane v kopeli, bo svoje nezadovoljstvo glasno pokazala z raznimi zvoki ali pa se bo celo poslužila obrambe s svojimi kremplji.

Razlogi, zakaj mačke ne marajo vode

Razlogov, zakaj mačke ne marajo vode je kar nekaj in sicer:

  • občutljive so na vonjave: v vodi iz pipe lahko mačke zavohajo kemikalije in se tej vodi raje izognejo
  • mačji kožuh je težji kot običajno, ko se zmoči: zgornji sloj mačjega kožuha je običajno odporen na vodo. Ko se spodnji sloj zmoči, mačji kožuh obteži in s tem povzroči neprijetne občutke. Mačke rade uidejo iz neprijetne situacije, to pa jim težji kožuh onemogoča.
  • mačke se zlahka prehladijo: mačke imajo višjo telesno temperaturo kot ljudje in se težje segrejejo. Pod mokrim kožuhom jim je premrzlo.
  • voda ni bila ključnega pomena v evoluciji mačk: večina mačk je živela v sušnih predelih in se z vodo ni srečevala. Resda obstaja nekaj pasem mačk, ki imajo vodo rade a so bolj redke.

Nasveti, kako mačko navaditi na kopanje

Z nekaj vztrajnosti in upoštevanjem naših nasvetov lahko mačke vzljubijo kopanje ali pa postanejo manj agresivne med kopanjem. Mačko na kopanje navajajte že od malega. Prej kot ji predstavite vodo, večja je verjetnost da jo bo imela rada. V posodi ali kadi, kjer kopate svojo mačko na začetku ne natočite vode. Noter dajte kakšno igračo, priboljšek ali mačjo meto, da se bo mačka spoznala s svojo kadjo. Enkrat, ko se bo v njej počutila prijetno, nalijte nekaj centimetrov vode.

Papagaj in mačka prijatelja? https://www.zivalskivrt.si/2020/09/08/prijateljstvo-papagaja-in-macka/

Mačke v vodo ne silite, ampak ji vajno vrzite njeno najljubšo žogico. Ta postopek ponavljate več tednov, dokler se mačka ne bo opogumila in stopila v vodo. Bodite pomirjeni, saj mačke naša čustva čutijo. Mačko posušite z brisačo, sušilcu za lase se izognite, saj lahko speče mačjo kožo. Če ga že morate uporabiti, ga uporabljajte na najmanjši stopnji oz. mačko sušite s hladnim zrakom.

Če vasa mačka kopanja še vedno ne mara, obstajajo alternativni načini za ohranjanje čistega mačjega kožuha. Uporabite lahko mačji suhi šampon, mačko očistite z vlažno krpo, naročite k mačjemu frizerju ali pa redno izčesavajte mačjo dlako.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

0 število delitev
Previous Post

PSICA POGINILA PRIVEZANA ZA DREVO, OB NJEJ NAŠLI 4 MLADIČKE

Next Post

BUČE V PASJI PREHRANI

  1. Pingback: OBISK MAČKE PRI VETERINARJU BREZ STRESA - Živalski Vrt

Dodaj odgovor