Ste se kdaj vprašali, če vaš pes lahko je buče? Mogoče ste slišali, da buče pomagajo pri težavah z želodcem?

Buče so za pse užitne

Psi lahko jedo buče brez težav. Je zelo zdrava sestavina v pasji prehrani, kljub temu psa z bučami hranimo zmerno. Buče so za pse zelo zdrave, saj vsebujejo veliko vitaminov in hranilnih snovi ki jih psi potrebujejo za normalno delovanje in sicer:

  • Vitamin A: psu pomaga ohranjati močan imunski sistem in dober vid
  • Vitamin C: pomaga pri encimskih reakcijah v telesu ter pri sintezi kolagena
  • Alfa karoten in vitamin E: vsebuje antioksidante, ki uravnavajo encimske reakcije v telesu ter pomaga pri zaščiti celic
  • Kalcij: ohranja zdrave in močne kosti ter pasje zobe
  • Železo: vzdržuje raven hemoglobina v krvi, pomaga pri prenosu kisika
  • Lutein: pomaga pri dobrem vidu, zdravi koži ter dlaki
Buče so za pse popolnoma užitne.
Buče so za pse popolnoma užitne.

Buče so tudi izvrsten vir vlaknin, ki dajo psu hitrejši občutek sitosti, brez da bi vnašal nepotrebne kalorije. Zato so buče lahko izvrstna sestavina v pasjem jedilniku pri psih, ki imajno težave s prekomerno težo. Buče pomagajo tudi pri prebavnih težavah. Če ima vaš pes težave z napihnjenostjo, mu ponudite košček buče k njegovem običajnem obroku.

Ali so lahko buče za psa nevarne?

Buče so za pse v zmernih količinah varne, nevarne postanejo v prevelikih količinah. Vsebujejo veliko beta karotena, katerega pasje telo pretvarja v vitamin A. Preveč vitamina A je za pse izjemno nevarno. Pravtako ni priporočljivo psom ponuditi velike kose buč ali pecelj, saj lahko pride do zadušitve.

Kako psu ponuditi buče?

Psu buče ponudite narezane na koščke in skuhane skupaj z mokro hrano. Lahko dodate tudi buče v prahu. Psa ne hranite s pecljem, kožo (ker jo lahko težje prebavi). Surovimi bučami, predelanimi bučami, ki vsebujejo veliko sladkorja ter z ostanki buč, ki ste jih uporabili za noč čarovnic.

Psu lahko brez težav ponudite sveža bučna semena, ki morajo biti pražena v pečici, brez kakršnih dodatkov. Pravtako jih psu ponudite zmleta, saj bi se s celimi semeni lahko zadušil. Tudi sveže buče, ki so mehko pečene, so primerne za pasjo prehrano.

Bučni priboljški

Če je vaš ljubljenček ljubitelj buč, mu lahko pripravite tudi bučne priboljške. Za pasje bučne priboljške potrebujete: dva kozarca riževe moke, pol kozarca arašidovega masla, en kozarec bučnega pireja, dve jajci ter ščepec cimeta.

Medtem ko se pečica segreva na 180 stopinj, lahko pripravite priboljške. Skupaj zmešate vse zgoraj navedene sestavine ter razvaljate v testo in razrežete v poljubne oblike. Pečete 10 –  15 minut ter priboljške dobro ohladite, preden jih ponudite psu. V hladilniku lahko zdržijo do enega tedna, seveda če jih ne bo prej vaš ljubljenček pojedel.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ MAČKE NE MARAJO VODE?

Next Post

ŽIVAL NI DARILO!

Dodaj odgovor