Ste se že kdaj vprašali, zakaj imate radi svojega psa in zakaj vam pes to ljubezen vrača? Psi in ljudje imajo posebno povezavo med seboj, ki traja že več tisoč let. Verjetno vam je znan citat, da je pes edino bitje na svetu, ki ima svojega človeka rajši kot sebe. A bi se s tem strinjali?

Kdaj so ljudje vzljubili pse?

Pasja in človeška ljubezen se je začela pred več tisoč leti, nekateri zannstveniki so prepričani, da se je začela že pred 40 tisoč leti, bolj realen podatek pa je 10 tisoč let. Začetek udomačitve psov naj bi se začel tedaj, ko so ljudje začeli s pokopi psov. Po predvidevanjih so volkovi pobirali ostanke hrane za človekom, svojega človeka pa so ščitili pred sovražniki.

Ljudje in psi imajo močno medsebojno povezavo.
Ljudje in psi imajo močno medsebojno povezavo.

Psi nas vzljubijo tako kot majhni otroci. Ko majhni psički ali celo odrasli psi česa ne morejo narediti sami, se hitro obrnejo po pomoč k svojemu človeku, tako kot otroci. Volki tega ne počnejo, saj niso udomačeni.

Ali imajo ljudje raje pse kot ostale ljudi?

V današnjem času vse več pasjih lastnikov opredeljuje svoje štirinožne ljubljenčke kot družinske člane. Psi so ene redkih živali, ki iščejo tolažbo pri svojem lastniku, ko so prestrašeni, tesnobni ali zaskrbljeni. Iščejo tudi očesni stik s svojim lastnikom.

pes je edino bitje na svetu, ki ima svojega človeka rajši kot sebe

Ljudje imajo pse zelo radi. To dokazuje tudi raziskava, ko so več kot 200 študentom dali lažno novico, kjer je prišlo do napada z bejzbol palico in žrtev je utrpela poškodbe noge. Napadeni so bili dojenček, odrasel človek, pasji mladiček in starejši pes. Znanstveniki so domnevali, da bodo anketiranci začutili največ empatije do mlajših žrtev oz. ljudi a temu ni bilo tako.

Zakaj imamo radi pse?

Razlogov, zakaj imamo radi pse je nešteto. Opisali jih bomo le nekaj a prepričani smo, da je vaš seznam razlogov zakaj imate radi svojega psa veliko daljši. Psi so najbolj zvesta bitja, to dokazujejo tudi primeri, ko so psi ležali na grobu svojega lastnika in ga čakali, da se vrne. Nekateri pravijo, da so psi ljudem zvesti dokler dobijo hrano in zavetje a sami veste, da temu ni tako, saj pes zahteva veliko več. Pes je brez dvoma najboljši človekov prijatelj, ki ga ne obsoja. Človeka obožuje, saj se mu odsotnost lastnika vidi kot večnost in komaj čaka njegovo vrnitev iz šole ali službe.

Psi imajo tudi terapevtski učinek

Ljudje imajo pse radi tudi zaradi terapevtskih učinkov. Psi pomagajo bolnim, ki gredo skozi proces kemoterapije, vojnim veteranom s travmatskimi sindromi, invalidom. Pravtako pomagajo ljudem, ki potrebujejo spremljevalne pse.

Lastniki psov imajo dokazano manjše možnosti, da zbolijo za katero od bolezni, lažje se spopadajo s stresom in vsakdanjimi težavami. Med drugim nas prisilijo k vsakodnevnemu gibanju in igranju.

Povzeto po:

    – https://viagenpets.com/top-ten-reasons-we-love-dogs/

     – https://www.cuteness.com/13715657/why-do-humans-love-dogs

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TEŽAVE MAČK IZ ZAVETIŠČA

Next Post

MAČJI PRHLJAJ, VZROKI IN REŠITVE

  1. Pingback: TEŽAVE PSOV IZ ZAVETIŠČ • Živalski Vrt

Dodaj odgovor