Veliko družin se odloča za nakup ali posvojitev mačke, pri tem pa naleti na kar nekaj vprašanj in sicer kakšna je mačka do otrok, kako zahtevna je za nego, ali je primerna za življenje zunaj ali v hiši, kakšno je zdravstveno stanje določene pasme … Spodaj vam prinašamo seznam sedmih mačk, ki so primerne za življenje v družini.

  • Orientalska mačka: to je mačka, ki je v sorodu s siamsko mačko, ima velika koničasta ušesa in radoveden značaj. Je zelo zvesta in igriva družba, včasih tudi glasna in ukazovalna. Dobro se razume z ostalimi hišnimi ljubljenčki in otroci
  • Sveta birmanska mačka: izvira iz Burme. Legenda pravi, da je bila birmanska mačka zaščitnik burmeškega templja. Je velika, dolga, vzdržljiva mačka z mehko in dolgo svileno dlako. Znana je po svojih modrih očeh, temnimi pikami na ušesih in belih šapicah. Je ljubeča mačka, ki obožuje igro, ni glasna in se prilagodi človeku, zato je izvrsta za družine z otroki ali drugimi živalmi.

Preberite tudi: https://www.zivalskivrt.si/2020/06/10/19-let-star-pes-koncno-posvojen-iz-zavetisca/

  • Ameriška kratkodlaka mačka: njen prednik je britanska kratkodlaka mačka, le da je ameriška večja, močnejša in vitkejša. Živi od 15 do 20 let, najdemo pa jih v različnih barvah in vzorcih. Odlično se razume z otroci. Je zdrava mačka, zelo nežna in nezahtevna glede skrbi za dlako.
  • Sfinga: čeprav izgleda, da sfinga nima dlake, temu ni tako. Ima neke vrste puh po celotnem telesu (podobno kot breskev) in je zelo občutljiva na sonce in zunanje dejavnike. Je izključno notranja mačka prav zaradi občutljivosti. Značajsko je zelo igriva, ljubka in prizadevna.
  • Ragdoll: je pasma mačke podobna psu, svojemu lastniku bo sledila povsod po hiši. Zaradi slabe samoobrambe je priporočljiva za notranje bivanje. Ima gosto plišasto dlako, ki zahteva vsakodnevno česanje dlake. Zaradi mirnega značaja je primerna za družine.
  • Abesinka: je ena najstarejših mačjih pasem, podobna starodavni egipčanski mački, z velikimi koničastimi ušesi in vitkimi nogami. Je ena lažjih mačk, saj tehta med 3 in 5 kilogrami. Značajsko je trmasta, pametna in družabna mačka, ki obožuje raziskovanje in igro. Obožuje igre v vodi, zato s kopanjem abesinke ne boste imeli težav. Kljub radovednosti pa je okoli neznancem sramežljiva in previdna. Najboljše se počuti v domačem okolju in je zato primerna za družine.
  • Maine coon: to je največja mačka med udomačenimi pasmami mačk, ki tehta tudi do 8 kilogramov. Ima zelo debelo dlako z vodoodpornim slojem, velike široke šape in dolg debel rep. Kljub lepoti pa je znana tudi po tem, da izvrstno lovi miši in ptice. Je zelo zdrava mačka, ki se odlično razume z otroci in ostalimi hišnimi ljubljenčki, tudi psi. Je pa bolj zahtevna glede nege dlake, saj potrebuje vsakodnevno česanje.

Kljub vsem naštetim pasemskim mačkam pa bi zagotovo dobra izbira za družine bila tudi navadna domača mačka. Ni vam potrebno zapravljati velike vsote denarja, če lahko rešite kakšno mačko iz zavetišča.

Povzeto po:

  • http://www.sheknows.com/pets-and-animals/articles/807415/top-10-cat-breeds/page:3
  • http://cattime.com/cat-facts/lifestyle/1327-top-16-kid-friendly-cats
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ČIŠČENJE PASJIH UŠES DOMA

Next Post

PSI LAHKO IZVOHAJO COVID-19 PRI ČLOVEKU?

  1. Pingback: MAČJI PRHLJAJ -KAKO GA PREPOZNATI - Živalski Vrt

Dodaj odgovor