Psi so zelo radovedni in zato še bolj ogroženi za ugriz kače. Če je pes preveč radoveden in se želi s kačo igrati, lahko pride do nezaželenega ugriza. Ugriz nestrupene kače je lahko zelo boleč in povzroča vnetje na mestu ugriza. Pri ugrizu strupene kače je še hujše, saj strup psa ubije v manj kot eni uri. Če vas zanima, kako psu pomagati ob ugrizu ter ali lahko preprečite, da bi psa ugriznila kača, si preberite današnji članek.

Katere vrste kač lahko najdemo v Sloveniji?

V Sloveniji lahko najdemo 11 različnih vrst kač, od teh so tri strupene. S toplejšimi dnevi prilezejo iz svojega bivališča. Strupene kače lahko prepoznamo po vzorcu na hrbtu, ki je cikcakast ter kratkem repu. Pri nas so strupene kače le tri in sicer laški gad, modras in navadni gad.

Če je pes preveč radoveden in se želi s kačo igrati, lahko pride do nezaželenega ugriza.
Če je pes preveč radoveden in se želi s kačo igrati, lahko pride do nezaželenega ugriza.

Kako prepoznati kačji ugriz na psu?

Debela dlaka psa ščiti pred poškodbami in ugrizi. Najbolj pogosto kača psa ugrizne na obrazu ali vratu. Nestrupena kača bo na psu pustila odtis svojih zob v obliki podkve. Pri strupenih kačah je ugriz drugačen, saj lahko kača naredi več ugrizov. Pomembno je tudi, koliko strupa je kača spustila. Psi, ki so jih ugriznile strupene kače so omotični, imajo napade ter nehajo dihati.

Preberite tudi: težave na pasjem sprehodu

Prvi znaki kačjega ugriza so tudi rdečica ali krvavitev na mestu ugriza, povečano slinjenje in sopihanje ter slabost. Temu lahko sledi bruhanje, driska, izguba zavesti ter smrt. Na mestu ugriza lahko pride do otekline, ki jo lastniki psov zlahka zamenjajo za ugriz pajka ali žuželke.

Zdravljenje

Če je vašega psa ugriznila kača ali sumite na ugriz le-te, je potrebno čimprej obiskati veterinarja. Pravtako si zapomnite, kako izgleda kača, saj je ta informacija pri zdravljenju lahko ključna. Lahko jo poskusite tudi fotografirati. Veterinarji diagnozo določijo glede na ugriz, vrsto kače ter obnašanje psa. Psa zdravijo z antiveninom oziroma protistrupom in sicer 4 do 8 ur po ugrizu.

Psu lahko pomagate in olajšate bolečino pred prihodom na veterino:

  • Strup lahko povzroči šok in paralizo pri psu. Odstranite ovratnico, oprsnico in vso opremo s psa, da se v primeru otekline zrak normalno prenaša po telesu. Pravtako se pripravite, da boste mogoče psu morali pomagati z umetnim dihanjem
  • Psa zaprite v transporter, da bi mu onemogočili gibanje, saj vsak gib lahko pospeši širjenje strupa po teles
  • Prižgite klimo v avtomobilu ter na mesto ugriza položite hladno oblogo.
  • Če lahko vidite mesto ugriza, izperite rano z vodo ali vlažilnimi robčki za otroke.
  • Če živite na področju, kjer je veliko kač, lahko kupite komplet za izčrpavanje strupa, ki ob pravilni uporabi odstrani kar 30% strupa.

Lahko preprečimo kačji ugriz?

Kačjega ugriza ni možno popolnoma preprečiti, saj je dovolj le trenutek nepazljivosti in kača lahko ugrizne. Psa zunaj nadzorujte, izogibajte se krajev, kjer je veliko kač. Pravtako ga po sprehodu ali pohodu preglejte, če je kje na koži viden ugriz ali oteklina.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

MAČKE BREZ DLAKE

Next Post

SVETOVNI DAN ČEBEL

  1. Pingback: KAKO FOTOGRAFIRATI PSA? • Živalski Vrt

Dodaj odgovor