Ali mačke res jedo miši ali gre le za staro pravljico, od Toma in Jerryja do Luciferja, Jaqa in Gusa iz Disneyjeve Pepelke? Toda ali so te izmišljene upodobitve realistične? Odvisno od mačke.

Kaj je lovec na miši?


Ste že kdaj slišali izraz “lovec na miši”? “Lovec na miši” je preprosto ljubkovalno ime za mačke, ki lovijo miši in podgane. Zelo preprosto. Izraz je najbolj primeren za mačke, ki so posebej posvojene za lov na miši v okolju, kot so hlevi in kmetije, kot je bila kmetija iz Delrosejevega otroštva.

“Velik del razloga, zakaj tako dobro razumem mačke, je, ker sem odraščala na kmetiji blizu Morrisa, Illinois,” pravi Delrose. “Imeli smo koruzno kmetijo, zato smo imeli veliko poljskih miši in na vrhuncu do 20 hlevskih mačk. Veliko časa sem preživela z mačkami, jih opazovala pri lovu in interakciji med seboj.”

Ni posebnega tečaja, ki bi ga morale mačke opraviti, da bi upravičile naziv “lovec na miši”. Če je vaša mačka ujela vsaj eno miš, imate lovca na miši.

Zakaj mačke lovijo?


Vsaka mačka ima lovske nagone, ne glede na to, ali je notranja ali zunanja mačka. Za njih je lov igra, ena njihovih najljubših dejavnosti.

“Iz mačjega vidika je lov večinoma zabaven,” pravi Delrose. “Zanimivo je, da mačke nimajo nujno nagona za ubijanje; imajo nagon za lov. Verjetno ne bodo namenoma ubile miši.”

Kaj pa, če moja mačka poje miš?


Včasih pa bo mačka ubila in pojedla miš, še posebej, če je bila prej zunanja mačka, ki je morala sama loviti hrano, dodaja Delrose. Če vaša mačka poje miš, jo natančno spremljajte.

“Čeprav je povsem normalno, da mačke jedo miši in druge glodavce, to ni brez tveganja,” pravi Jenna Stregowski, RVT, urednica za zdravje in vedenje hišnih ljubljenčkov pri Daily Paws. “Možna tveganja vključujejo patogene (kot so bakterije), parazite, pesticide in poškodbe zaradi uživanja kosti in večjih kosov hrustanca.”

Če sumite, da je vaša mačka pojedla miš, bodite pozorni na:

  • Bruhanje
  • Drisko
  • Letargijo
  • Blede dlesni
  • Katere koli druge znake bolezni

Poleg tega nikoli ne veste, kaj je miš prenašala, preden jo je ujela vaša mačka.

“Vse mačke potrebujejo redno preventivo proti parazitom, vendar je to še posebej pomembno za mačke, ki jedo plen,” pravi Stregowski.

Ali se miši držijo stran, če imam mačke?


Mnogi pravijo, da je posvojitev mačke ključ do reševanja težave z miši. Pa je to res? Delrose pravi, da da, imeti mačjega prijatelja ali dva lahko odvrne miši od vašega doma.

“V Chicagu, ko je pozimi zelo mrzlo, so miši pripravljene tvegati in počakati, da mačka spi,” pravi Delrose. “Vendar pa mislim, da je to manj verjetno. V mojem trenutnem stanovanju, kjer imam tri mačke, je iztrebljevalec potreboval približno tri minute, da je preveril miši, preden je opazil moje mačke in odšel.”

Toda tudi če nimate miši, ki bi jih vaša mačka preganjala – kar upamo, da velja za vse nas – je pomembno, da zadovoljite mačji lovski nagon.

“Lovski nagon je pri mačkah tako pomembno nasloviti,” pravi Delrose. “Če jim ne zagotovite dovolj lova, bodo lovili svoje prijatelje.”

Kako omejiti neželeni lov


Po besedah Delrose, ne glede na to, ali imate mucka ali odraslo mačko, eno dejstvo drži univerzalno.

“Obstaja milijon porednih vedenj, ki izvirajo iz dolgočasja mačk,” pravi Delrose. “Če so dolgočasne in ne dobijo dovolj lovskega časa, bi lahko lovile psa ali vas.” Če imate težave z mačko, ki vas grize ali vas zdi, da vas napada iznenada, verjetno njen lovski nagon ni ustrezno zadovoljen.

Najboljši način, da preprečite, da bi vaše mačke lovile hišne prijatelje, je vsakodnevno načrtovano in strukturirano igranje, po možnosti zvečer. “Pustiti igrače zunaj in uporabljati avtomatske igrače ni dovolj,” pravi Delrose.

Kako se pravilno igrati z vašo mačko


Delrose priporoča, da se držite metode treh krogov igre, da zagotovite, da so potrebe vaše mačke izpolnjene.

“Večkratni izbruhi igre so način, kako se mačke najbolj utrudijo,” pravi Delrose. “Čas igranja in lova je za mačke drugačen kot za pse in ljudi.”

Mačke se bodo igrale z različnimi igračami, vendar če želite vključiti njihove lovske nagone, bo igrača v obliki miši ali vlečenje skoraj vsega na vrvici opravilo svoje. Delrose pravi, da naredite realistične premike s katero koli igračo, ki jo izberete, da simulirate pravi lov.

“Razmišljajte o tem kot o dobri knjigi, igri ali filmu. Če lahko svojo mačko dovolj potopite v igro, da bodo opustile svojo nevero, bodo čutile isto zadovoljstvo.”

Tukaj je opisano, kako se trije krogi igre razdelijo.

Prvi krog


Ta krog je najdaljši, približno 15 minut ali dokler se vaša mačka ne utrudi.

“Težko bodo dihale, se ohlajale in počivale,” pravi Delrose. “Potem bodo pripravljene na novo igro.”

Drugi krog


Ta krog je precej krajši od prvega, okoli pet minut. Drugi krog se konča, ko vaša mačka ponovno počiva in kaže enako vedenje kot v prvem krogu. Nato se po kratkem obdobju počitka pripravite na zadnji krog – najkrajšega od vseh.

Tretji krog


Zaključite sejo igranja z minuto ali dvema igre, nato pa sledi priboljšek ali obrok. Hranjenje mačke po igranju, naj bo to nekaj priboljškov ali celoten obrok, je zelo pomemben in naraven zaključek.

“To bo dalo vaši mački občutek ‘Odšla sem na lov, končno ujela plen in ga pojedla,'” pravi Delrose.

To strukturirano igranje lahko naredi čudeže pri omejevanju porednih vedenj. Mačke so inteligentne živali in bodo razumele, da je čas igranja pravi čas dneva za nagajivost in igro. Igranje je prav tako pomembno kot pravilna prehrana.

“Ko ugotovite, kaj vaše živali potrebujejo, postanejo prijaznejše!” pravi Delrose.

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor