Artritis, znan tudi kot osteoartritis ali degenerativna bolezen sklepov povzroča vnetje in bolečino v mačjih sklepih. Čeprav pri mačkah ni tako pogost, jih vseeno lahko prizadene. Kako ga prepoznati in kako mački pomagati, si preberite v nadaljevanju članka.

Simptomi mačjega artritisa

Mačke, ki trpijo za artritisom lahko imajo otečene in toge sklepe, zmanjšano gibljivost in nelagodje, ko jih božate ali pa ko se postavijo v določene položaje. Lahko opazite tudi zmanjšan apetit, zmanjšano telesno aktivnost, opravljanje potrebe izven mačjega stranišča ter nezmožnost za tek, skakanje ali hojo po stopnicah.

Kaj povzroči artritis pri mačkah?

Sklepi se degenerirajo v procesu staranja. Hrustanec tvori neke vrste blazino med obema sklepoma, s staranjem mačke pa se hrustanec obrablja in sklepi so manj gibljivi. Artritis se lahko razvije tudi zaradi poškodbe, vnetja ali izpahnjenega sklepa. Tudi prekomerna mačja teža lahko vodi k težavam s sklepi.

NE ZAMUDITE NAJNOVEJŠIH ČLANKOV, SLEDITE NAM NA NAŠI FB STRANI: facebook.com/zivalskivrt.si/

Zdravljenje

Artritis lahko diagnosticira veterinar, s fizičnim pregledom, rentgenskim slikanjem in diagnostičnimi testi. Običajno artritis prizadene starejše mačke, saj se zaradi starosti hrustanec obrablja. Veterinar vam bo pomagal ugotoviti, ali ima mačka res artritis, ter kako mački lajšati bolečine.

Ko veterinar ugotovi, da je mačka zbolela za artritisom, lahko predpiše potek zdravljenja. Najpomembnejše je, da se mački lajšajo bolečine. Lahko dobi razna zdravila, dodatke k prehrani, mačke s prekomerno težo pa morajo izgubiti nekaj na teži.

Življenje po diagnozi

Artritis ni smrtonosna bolezen in kljub njemu lahko mačka še vedno živi kakovostno življenje. Tudi po postavljeni diagnozi se lahko mačka giba, a le omejeno. Z veterinarjem se pogovorite o planu gibanja, vedeti pa morate, da mačka več ne sme skakati ali pa se hitro obrniti.

Vi kot lastnik omogočite vaši ljubljenki, da se bo počutila boljše:

  • Mački nabavite udobno mačjo posteljo ali odejo
  • Ko je sproščena, jo lahko rahlo izmasirate
  • Krtačite mesta, ki so ji težko dosegljiva
  • Omogočite ji nizko mačje stranišče, v katerega bo vstopala brez težav. Tudi voda in hrana ji morata biti hitro dostopna.

Z nekaj prilagajanja in redne skrbi bo lahko vaša mačka živela normalno, kljub bolezni. Upoštevajte veterinarske nasvete in ji pomagajte, da bo čutila čim manj bolečin.

Povzeto po:

  • https://pets.webmd.com/cats/cat-arthritis-symptoms-pain-relief
  • https://www.thespruce.com/effective-treatments-for-arthritis-in-cats-3384622
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PASJI ŠAMPON LAHKO IZDELATE DOMA

Next Post

MAČJE SMRČANJE – VZROKI IN REŠITVE