Sprehajanje psa bi moralo biti sproščujoče in zabavno tako za psa kot tudi za lastnika, pogosto pa je vse prej kot to. V nadaljevanju članka vam predstavljamo najpogostejše težave, ki se vam lahko pripetijo na sprehodu ter rešitve zanje.

Pes znori, ko vidi povodec

Vaš pes je povezal sprehod s povodcem in tako veselo skače naokoli, da psu ne morete natakniti ovratnice in povodca. Ko je pes v takšnem raspoloženju, se na sprehod raje ne odpravljajte. Večkrat na dan prinesite povodec pred psa a se na sprehod ne odpravite. Pes mora biti umirjen, ko vidi povodec. Ko pes vidi povodec mu ukažite naj sede in pripnite povodec. Če je še vedno vznemirjen, to ponavljajte dokler se popolnoma ne umiri.

Pes vleče na povodcu

To je ena najbolj pogostih težav pasjih lastnikov. Psi vlečejo, ker hodijo hitreje kot mi ali pa je njihovo pozornost pritegnil kakšen vonj. V umirjenem in za psa dolgočasnem okolju začnite ponovno z učenjem hoje na povodcu. Na internetu lahko najdete zelo veliko nasvetov, kako preprečiti psu da bi vlekel na povodcu. Pri nekaterih je dovolj le, da se ustavite ko pes vleče in nadaljujete s sprehodom, ko se umiri, spet pri drugih pa je potrebna uporaba posebnih ovratnic ali oprsnic proti vlečenju. Če sami ne zmorete naučiti psa, da bi vlekel na povodcu, vam lahko pomaga pasji trener.

Pes vse voha

Psi spoznavajo svet skozi nos. Razne vonjave hitro pritegnejo njihovo pozornost. Včasih pa celo tako, da se celoten sprehod spremeni v eno veliko vohanje. Veliko pasjih lastnikov svojim psom vohanja ne dovoli a pasji trenerji mislijo ravno nasprotno. En del sprehoda psu dovolite, da voha kar želi, preostali sprehod pa naj bo tako kot vi želite. S psom se lahko odpravite na dva sprehoda, na enem lahko voha, na drugem pa ne.

NE ZAMUDITE NAJNOVEJŠIH ČLANKOV, SLEDITE NAM NA NAŠI FB STRANI: facebook.com/zivalskivrt.si/

Pes pretirano reagira na druge pse

Na to tematiko lahko najdemo ogromno napisanih knjig in člankov, ker ima kar nekaj lastnikov težave z reakcijo njihovih psov na druge pse. Če vaš pes na sprehodu laja, se zadira v druge pse in vas ne posluša, potrebujete pomoč strokovnjakov. Kaznovanje reaktivnega psa lahko situacijo le še poslabša. Reaktivni psi to počnejo, ker so prestrašeni in zato jim moramo pomagati.

Pes vas ne posluša

Ko ste s psom doma, vas normalno posluša in odgovarja na vaše ukaze, na sprehodu pa naenkrat postane gluh. Ko je pes zunaj in vidi nove stvari ter nove vonje, je zelo vznemirjen. S psom ni prav nič narobe, le potrebno je nekaj vztrajnosti in treningov da bi postal fokusiran na vas in ne vse ostale zanimive stvari v okolju.

Pasja pozornost na lastnika ni samoumevna in zato je treba psa naučiti, da se skoncentrira na lastnika. Pri treningu uporabljajte zelo okusne priboljške, nasvetov kako psa naučiti da se skoncentrira na vas, lahko najdete na internetu ali pa se posvetujete s pasjim trenerjem.

Pes noče iti na sprehod

Ta težava je najbolj pogosta pri mladičkih, ki bi raje spali ali pa se igrali doma. Mladička odnesite stran nekaj metrov stran od doma in se sprehajajte proti domu, saj bo sprehod proti domu nazaj bolj zanimiv, kot sprehod v neznano. Če ste lastnik odraslega psa, ki se mu ne ljubi iti na sprehod, je čas za obisk veterinarja, da ni pes zbolel. Lahko je tudi popolnoma zdrav, saj se včasih niti psom ne da kaj delati.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PASJI ŠAMPON LAHKO IZDELATE DOMA

Next Post

MAČJE SMRČANJE – VZROKI IN REŠITVE

  1. Pingback: PSA JE UGRIZNILA KAČA! KAKO MU POMAGATI? • Živalski Vrt

Dodaj odgovor