Medtem ko nekateri veterinarji pravijo, da je zmerna količina testenin za vašega psa povsem v redu, se drugi s tem ne strinjajo. Količina testenin, ki jo damo psu, in sestavine testenin igrajo veliko vlogo. In, kot pri vseh živilih, najprej preverite, ali vaš ljubljenček ni alergičen na testenine ali njihove sestavine.

Ali lahko psi jedo testenine?

Navadne testenine, kuhane ali surove, so običajno v redu za pse. Testenine so običajno izdelane iz preprostih sestavin, kot so jajca, moka in voda. Te sestavine so varne za pse.

Sveži in praškasti stroki česna in čebule pa niso tako zdravi. Dejansko vsebujejo toksin, ki lahko povzroči resne zaplete in pogosto negativno vplivajo na zdravje psov, ki jih zaužijejo. Česen in čebula, skupaj s šalotko in porom, spadajo v družino čebulnic (Allium). Ko jih živali zaužijejo, lahko povzročijo poškodbe na rdečih krvnih celicah, kar vodi v slabokrvnost.

Znaki zastrupitve zaradi prevelikega uživanja česna in čebule:

  • Slabost
  • Letargija
  • Bleda sluznica

Ker sta česen in čebula pogosta sestavina marinade in različnih omak iz paradižnika, se izogibajte hranjenju psa s testeninami, ki vključujejo te sestavine.

Psi so prav tako občutljivi na nekaj zelišč in začimb, ki jih pogosto najdemo v različnih omakah in jedeh s testeninami. Na primer, če pes zaužije veliko količino soli, lahko doživi nevrološke težave, kot so omotica, glavobol in epileptični napadi. Še ena pogosta sestavina testenin je origano, ki je strupen za pse. Druge, kot so bazilika in črni poper, so v redu v majhnih količinah, vendar jih je treba omejiti in spremljati, če se odločite, da jih vključite v prehrano svojega psa.

Sir je še ena priljubljena sestavina, ki se doda jedem s testeninami. Čeprav je sir lep priboljšek za dobro vzgojene hišne ljubljenčke, v večjih količinah ni zdrav in lahko povzroči pridobivanje telesne teže, težave s srcem in težave s prebavili. Pri hranjenju psa s sirom pazite, da mu dajete le majhne količine in ga uporabljate kot okusno nagrado za dobro vedenje.

Koliko testenin je v redu?

Hranjenje psa s preprostimi testeninami brez dodatkov je lahko zdravo v majhnih količinah. Če med pripravo večerje pade kakšna testenina na kuhinjsko tla, ni razloga za skrb. Pazite le, da vaš pes dobi zelo majhne porcije, če sploh, in se izogibajte hranjenju celega krožnika testenin. Če psi ponavadi uživajo polne porcije testenin, lahko postanejo pretežki. Prekomerna telesna teža lahko povzroči več zdravstvenih težav, vključno z boleznimi srca, visokim krvnim tlakom in težavami z dihanjem. Prekomerna telesna teža lahko prav tako poslabša že obstoječe zdravstvene težave ali povzroči bolečine v sklepih ali mišicah.

V majhnih količinah lahko psi jedo navadne testenine – brez omake. Veterinarji priporočajo, da psu hranite le eno ali dve kuhani testenini na teden. Več kot to lahko škoduje njihovemu zdravju.

Vrste testenin

Ker se nizkohidratna hrana vedno bolj uveljavlja, se pojavlja vse več alternativ za testenine. Na trgovinskih policah lahko najdete testenine, izdelane iz različnih sestavin. Čičerika, leča in riž so pogoste sestavine nizkohidratnih testenin, ki jih še posebej iščejo tisti, ki sledijo dieti brez glutena. Čeprav so te vrste testenin zagotovo zdrave za ljudi, niso nujno zdrave za vaše kosmate prijatelje.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor