O pasjih ušesih morate vedeti tri pomembne stvari in sicer:

  • Pasja ušesa so občutljiva in potrebujejo redno nego, da bi preprečili vnetja
  • Psi običajno ne marajo čiščenja ušes, zato bo potrebno nekaj dela s tem
  • Če pasjih ušes ne očistitie pravilno, jim povzročite škodo

Kako očistiti pasja ušesa?

Čiščenja pasjih ušes se morate lotiti počasi. Čiščenje ušes mora biti za psa pozitivna izkušnja. Najprej pasja ušesa dobro preglejte. Če so rdeča, vneta, imajo slab vonj in psa srbijo, se čiščenja raje ne lotite ampak s psom obiščite veterinarja. Pes ima lahko vneta ušesa ali kakšno drugo obolenje. Psom, ki imajo veliko dlak okoli ušes le-te odmaknete s pinceto iz ušesnega kanala. Ko lahko normalno dostopate do pasjih ušes in ko ni vmes nobene bolezni, je čas za čiščenje ušes. Tudi na embalaži tekočine za čiščenje ušes so običajno napisana navodila, kako psu očistiti ušesa.

Čiščenje pasjih ušes je pomemben del pasje nege.

Nasveti za čiščenje pasjih ušes

Lahko pa sledite tudi našim nasvetom:

  1. Ko se pes usede, ga nagradite s priboljškom.
  2. Če ušesa ne stojijo pokončno, jih vi postavite in v ušesni kanal nalijte tekočino za čiščenje ušes.
  3. Za pol minute počasi masirajte pasja ušesa.
  4. Ušesa izpustite in psu dovolite, da strese z glavo, če želi. Nad glavo držite brisačo, da ne bo tekočine za čiščenje povsod v prostoru.
  5. Uporabite bombažne blazinice ali bombažne vate in počasi obrišite pasji ušesni kanal. Palčkam sa čiščenje ušes se raje izognite.
  6. Psa nagradite s priboljškom in enak proces ponovite tudi za drugo uho.

Kljub temu, da so koraki za čiščenje pasjih ušes enostavni, še vedno lahko pride do težav. Čiščenje pasjih ušes je precej umazano in mokro delo. Če ne želite vode po prostoru, pasja ušesa čistite v kopalnici ali zunaj. Oblecite stara oblačila, ki vam jih ne bo žal zavreči, v primeru da se umažejo s tekočino za čiščenje ušes.

Preberite tudi: Zakaj pes laja ponoči?

Pri čiščenju ne pozabite na tekočino za čiščenje ušes, ki jo lahko kupite pri veterinarju ali v trgovini za hišne ljubljenčke. Pasji kanal je veliko obsežnejši, kot se vam zdi in je zato pomembno, da ga očistite tudi s tekočino. Vsak višek tekočine ki ga ne morete očistiti, ga bo pes izločil s tresenjem glave. Če so ušesa še vedno umazana, proces ponovite od začetka. Lahko se pojavi tudi rdečica ali krvavitev, tedaj čiščenje prekinite.

Čiščenje lahko opravi tudi veterinar ali frizer

Nekateri psi, še posebno tisti s kratkimi ušesi in z malo dlake ne zahtevajo veliko čiščenja, le občasno brisanje ušes. Psi s povešenimi ušesi in tisti z veliko dlake potrebujejo čiščenje vsak dvakrat na mesec.

Postopek čiščenja ušes je zelo pomemben del pri negi psa. Z rednim čiščenjem se boste izognili boleznim ter zavarovali sluh svojega psa.

Če kljub vsemu še vedno ne morete očistiti pasjih ušes, se posvetujte z veterinarjem ali pa naj namesto vas to opravi kateri od pasjih frizerjev.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

JEŽ NA VRTU

Next Post

MAČKE, KI SO PRIMERNE ZA DRUŽINE

Dodaj odgovor