Nekateri psi umrejo naravne smrti v visoki starosti, v udobju svojega doma. Drugi lahko zbolijo, se jim zgodi nesreča ali nekaj, kar bi zelo vplivalo na kakovost življenja. V takšnih situacijah je potrebno razmisliti o evtanaziji psa.

Znaki, da je prišel čas za slovo od psa

Vsi pasji lastniki se strinjajajo, da nikdar ni pravi čas, da bi se od psa poslovili. Ko razmišljate o evtanaziji, se najprej pogovorite z veterinarjem, ki vam bo svetoval kaj narediti ter kako poteka sam procese evtanazije. Da vaš pes več ne uživa v življenju ter mu le -to predstavlja trpljenje, je razvidno iz:

  • Pes zelo trpi za kronično boleznijo, ki se ne more zdraviti
  • Pes pogosto bruha alii ma drisko ter izgublja na telesni teži
  • Pes več nima apetita oz. nekaj poje, le ko ga prisilite k hranjenju
  • Pes več ne more kontrolirati svojega mehurja ter urinira kadarkoli
  • Pes ne more statin a nogah, pade ko poskuša hoditi

Kako se posloviti od psa?

Ko se odločite za to izjemno težko odločitev in psa evtanazirate, se z družinskimi člani odločite, kjer in na kakšen način se boste od psa poslovili. Preden pride čas evtanazije, naj se vsi družinski člani s psom poslovijo doma. Če imate majhne otroke, jih vnaprej pripravljajte na izgubo pasjega člana. To je lahko ena od prvih srečanj otrok z izgubo, zato je zelo pomembno, da otroka peljete skozi process žalovanja. Na internetu lahko najdete veliko nasvetov, kako otroku razložiti izgubo.

Ko razmišljate o evtanaziji, se najprej pogovorite z veterinarjem, ki vam bo svetoval kaj narediti

Če želite biti s psom pri samem procesu evtanazije, je popolnoma vaša odločitev. Za nekatere lastnike je ta process zelo močan, a vedite, da vas pes v tem trenutku zelo potrebuje. Spomnite se, koliko let vas je razveseljeval in zagotovo ste mu dolžni biti ob strani tudi v tem trenutku. Z nekaterimi veterinarji se lahko odločite tudi za evtanazijo na domu, ki bo za psa manj stresna.

Kaj pričakovati?

Vaš veterinar vam bo predstavil, kako poteka evtanazija. Vprašajte ga, karkoli vas zanima. Manjši psi so običajno evtanazirani na mizi, večji kar na tleh. Ne pozabite pod psa položiti njegovo odejo, da se bo počutil čim bolj varnega. Med samim procesom bo psa držal veterinar ali veterinarski tehnik. Nekateri vam bodo dovolili, da ste lahko ob psu, spet drugi pa vas bodo prosili, da se od psa rahlo umaknete, da ne ovirate njihovega dela. Veterinar bo psu vbrizgal zelo veliko količino zdravila, ki bo pri psu povzročila izgubo zavesti ter počasi ustavljalo njegov srčni utrip. Sam process za psa ni boleč. V nekaj sekundah nastopi nezavest, nato smrt v nekaj minutah.

Preberite tudi: Buče v pasji prehrani

Po končanem procesu lahko psa kremirajo ter po vaši želji vrnejo pepel ali ne. Psa lahko pokopate tudi v svojem vrtu (odvisno od zakonodaje) ali na pokopališču za domače živali.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

10 ZNAKOV, DA JE VAŠA MAČKA SREČNA

Next Post

SO MAČKE RES BOLJŠE KOT PSI?

Dodaj odgovor