Ko se ponoči sprehajate po naselju, skoraj zagotovo kje slišite psa, ki laja. Zdi se, da je popolnoma normalno da pes ponoči laja. Zakaj sploh prihaja do pasjega lajanja ponoči? Zakaj sosedov ali vaš pes laja, kljub temu da je ura že pozno v noč?

Pes laja ponoči zaradi številnih razlogov.
Pes laja ponoči zaradi številnih razlogov.

Vzroki, zakaj pes laja ponoči

Vzrokov za pasje lajanje ponoči je veliko. Odvisno je tudi od vrste psa ter dogajanj v njegovi okolici. Psi lahko lajajo predvsem zaradi:

  • Hrupa: psi zelo dobro slišijo, boljše kot ljudi.  Lahko slišijo zvok, ki ga mi sploh ne zaznamo. Če se nekdo nahaja na našem dvorišču, človek ali žival, ga mi verjetno ne bomo slišali, pes pa skoraj zagotovo bo. Če je vaš pes občutljiv na hrup in neznane zvoke, mu njegovo zunanje domovanje postavite nekam, kjer bo oddaljen od tega hrupa.
  • Divjih živali: večina psov je zainteresirana v divje živali, naj so to veverice, lisice ali srne. Kljub temu, da vi divjih živali mogoče ne slišite, jih psi zagotovo. Psi bodo pogosto lajali na divje živali v gibanju.
  • Drugih psov: skupinsko lajanje psov se pojavi, ko en pes sliši drugega lajati ter mu sledi. Ker so psi krdelne živali, so zelo reaktivni na lajanje. Če psi ponoči lajajo, je zagotovo razlog v kakšni divji živali ali hrupu, saj psi redkokdaj lajajo brez razloga
  • Dolgčasa: psi zelo hitro postanejo zdolgočaseni, ko nimajo kaj za delati ter si zabavo ustvarijo sami z lajanjem. Lajajo na vsak zvok, ki ga slišijo, pridružijo se skupinskemu lajanju ali lajajo zato, da sprostijo energijo.
  • Osamljenosti: psi so zelo družabna bitja ter postanejo osamljeni, ko so zunaj celo noč. Psi z zavijanjem izkazujejo osamljenost, lahko tudi z vse glasnejšim lajanjem.

Kako preprečiti pasje lajanje ponoči?

Če imate psa, ki laja celo noč, je čas, da začnete delati na odpravljanju le -tega. Pes, ki zunaj preživi celo noč in laja bi moral biti v hiši, saj le tako ne bi bil izpostavljen zunanjim dejavnikom, ki ga prisilijo k lajanju.

Tudi hišni psi lahko lajajo ponoči, ker lahko skozi okno vidijo ali slišijo divjo žival ali kakšno drugo motnjo. Tedaj okno zaprite ter zatemnite, da pes ne bo videl zunanjega dogajanja.

Preberite tudi: Kako živeti s psom v času karantene?

Če zunanji pes laja na mimoidoče, mu preprečite pogled ali pesjak postavite na drug del dvorišča, kjer ne bo videl mimoidočih. Če eno noč laja na mimodioče, bo verjetno tudi naslednjo.

Če notranji pes skupinsko laja z zunanjimi, zaprite okna ter prižgite televizijo ali glasbo, da bo ta zvok prevladal zunanje lajanje. Pravtako je priporočljivo psa pred spanjem dobro sprehoditi ali utruditi, da bo ponoči spal in ne lajal.

Nekatere pasme so k lajanju bolj nagnjene kot druge. Včasih je lahko pasje lajanje popolnoma normalno, če se dogaja bolj pogosto, je potrebno najti vzroke ter lajanje ponoči odpraviti.

Pridružite se naši Facebook skupini brezplačno:

https://www.facebook.com/groups/257385335646084/

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KAKO POSTATI PASJI ZAČASNI SKRBNIK?

Next Post

OBISK MAČKE PRI VETERINARJU BREZ STRESA

  1. Pingback: ČIŠČENJE PASJIH UŠES DOMA - Živalski Vrt Nasveti

Dodaj odgovor