Za nekatere ljudi je manjši pes boljši, ker naj bi manjši pes pomenil manjšo skrb in odgovornost. Velikokrat naj bi manjši psi bili bolj ljubki od večjih ter jih je lažje trenirati. A zagotovo temu ni tako. Tudi manjši psi so lahko precej zahtevni in potrebujejo vse, kot tudi veliki.

Skupne značilnosti manjših pasem

Najmanjše pasme psov imajo zelo veliko skupnega, dobijo več pozornosti, več privilegij in so bolj priljubljeni od večjih pasem. Znani so predvsem po nizki teži, saj tehtajo le nekaj kilogramov, so nizki in delujejo bolj ljubki kot večji psi (a zagotovo se lastniki srednje velikih in velikih psov s tem ne strinjamo). Po izgledu so podobni plišastim medvedkom, z velikimi očmi in mehko dlako. Obožujejo crkljanje in so primerni za v naročje.

Pomeranci so izjemno priljubljeni psi.

Zakaj ljudje želijo manjše pse?

Ljudje hočejo manjše pse prav zaradi njihove velikosti, ker so manj zahtevni glede nege v primerjavi z večjimi psi. Tudi njihova življenjska doba je daljša, kot pri večjih psih. Zaradi svoje majhnosti so primerni kot terapevtski psi. Potrebujejo tudi veliko manj prostora, kot večje pasme psov.

https://www.zivalskivrt.si/2021/01/18/pomeranec-intervju-z-vzrediteljico-ines-suholeznik/

Najmanjše pasme psov

  • Čivava: je najmanjša pasma posv na svetu, ki v povprečju tehta med 2 in 3 kilogrami, povprečna življenjska doba pa je med 12 in 14 let. Kljub temu da je po izgledu čivava krhka in drobna, je karakterno zelo razigrana in temperamentna.
  • Bruseljski grifon: kot že njegovo ime pove, bruseljski grifon izvira iz Belgije. To je pes, ki v povprečju živi od 12 do 15 let, tehta pa med 3 in 6 kilogramov. Karakterno je živahen, inteligenten, ljubezniv, pogumen in zelo zvest svojemu lastniku.
  • Pomeranec: je prikupen, živahen in učljiv. Močno se naveze na lastnika, tehta pa od dva to tri kilograma. Je ena bolj samozavestnih manjših pasem pso in je primeren za psa čuvaja v stanovanju.
  • Opičji pinč: je prikupen majhen pes, ki tehta od 4 do 6 kilogramov, živi pa tudi do 15 let. Je odličen lovec, vztrajen in radoveden, včasih pa tudi neposlušen.
  • Metuljček: je pes, ki lahko živi tudi do 16 let, tehta pa od 2,5 do 5 kilogramov. Glede skrbi niso zahtevni, potrebujejo tedensko česanje in kopanje po potrebi.
  • Yorkširski terier: je majhna prikupna in živahna pasma psov, zelo samozavestna, ki potrebuje takojšnjo vzgojo in šolanje. Bolj zahteven je glede nege dlake, saj potrebuje česanje večkrat tedensko.

Kljub zgoraj naštetim pasmam psov obstaja še veliko psov, ki so predstavniki manjših pasem. Če si res želite majhnega psa, vam ni treba zapravljati veliko denarja za pasemskega psa, saj lahko posvojite mešančka v zavetišču in mu s tem rešite življenje.

Povzeto po:

0 število delitev
Previous Post

ODSTRANITEV MAČJIH KREMPLJEV

Next Post

ČIŠČENJE PASJIH IGRAČ IN OPREME