Tudi vaš pes kot priboljšek poje iztrebke različnih živali? Naj vas potolažimo, kljub temu, da je to ogabno, se veliko pasjih lastnikov sooča s podobno težavo. V tujini za to početje poznajo izraz coprophagia oz. koprofagija, ki pomeni zaužitje iztrebkov.

Vzroki, zakaj psi jedo iztrebke

Če vaš pes je iztrebke, z njim načeloma ni nič narobe. Kljub temu pa to početje odsvetujemo, saj se lahko v iztrebku nahajajo paraziti (nekateri, ki jih lahko dobijo tudi ljudje) ali pa ostanki neprebavljene hrane, kar je še posebej nevarno za pse alergike.

Dokler psi še niso bili udomačeni, so se prehranjevali s plenom, ki so ga pojedli v celoti, tudi vsebino prebavnega sistema. Zato nekateri psi radi jedo iztrebke, ker je to v njihovi genetiki.

Tudi pasje mame jedo iztrebke svojih mladičkov, dokler niso te stari štiri tedne. To pa zato, da bi psički imeli urejeno in čisto okolje ter da jih plenilci ne morejo zavohati. Odraslim psom je iztrebek preprosto všeč in pogosto lahko dobijo iz tujega iztrebka tudi nekaj hranilnih snovi.

Nekateri psi lahko jedo iztrebke zaradi stresa, tesnobe, dolgčasa, se tega naučijo od drugih psov ali pa iščejo pozornost. Psi iz pasjih farm tudi jedo iztrebke, saj žal na pasjih farmah niso dobili skoraj nič hrane.

Kako psu preprečiti, da bi jedel iztrebke?

Sedaj ko veste možne vzroke za pasje prehranjevanje z iztrebki, lahko iščete tudi rešitve.

  • čiščenje: psa na sprehodu nadzorujte in redno pobirajte iztrebke. Pravtako očistite svoj vrt od morebitnih iztrebkov ter tudi mačji wc.
  • igra: psa zaposlite z aktivno igro ali miselnimi igračami. Utrujen pes je srečen pes.
  • kakovostna prehrana: psa hranite s kakovostno prehrano z visoko vsebnostjo proteinov. Če psa hranite s kupljeno ali kuhano hrano, mu lahko manjka prebavnih encimov. Veliko prebavnih encimov vsebujejo surovi vampi.
  • razparazitenje: pse redno razparazitite. Na voljo obstajajo tablete, paste, … posvetujte se z veterinarjem za najbolj optimalno rešitev.
  • pusti: psa naučite ukaz ”pusti”, ki vam bo zagotovo velikokrat prišel prav

Da bi uspešno rešili to težavo, morate psa opazovati in biti vztrajni. zagotovo boste našli vzrok, ter težavo uspešno odpravili.

Povzeto po:

0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ MAČKA NE PIJE VODE IZ POSODICE?

Next Post

MAČEK, KI BI MORAL BITI USTRELJEN

Dodaj odgovor