Psi na verigah so v Sloveniji še vedno prepogost pojav. Žal se veliko neodgovornih pasjih lastnikov svojega dejanja ne zaveda in še vedno zmotno misli, da so psi namenjeni le čuvanju hiše in okolice a temu zagotovo ni tako. Pes bi moral biti povsod obravnavan kot družinski član in življenjski sopotnik. Izgovorov za neodgovorno lastništvo je veliko, načinov za spremembe pa še več.

Zakaj je privez psa na verigo škodljiv?

Privezovanje psov na verige je zelo škodljivo, saj so psi družabna bitja, ki potrebujejo interakcijo z ljudmi. Dolgotrajni privez lahko privede do vedenjskih težav, celo agresije. Prihaja tudi do zdravstvenih težav in poškodb, saj se pogosto zgodi, da se ovratnica vreže v pasji vrat. Zamislite si, kakšna huda bolečina je to za ubogega psa! Velikokrat so psi na verigi prepuščeni sami sebi, brez ustreznega zavetja ter hrane in sveže vode. Žal niso deležni veterinarske oskrbe, ne poznajo ne cepljenja ne zaščite pred zajedavci.

Velikokrat so psi na verigi prepuščeni sami sebi, brez ustreznega zavetja ter hrane in sveže vode.
Velikokrat so psi na verigi prepuščeni sami sebi, brez ustreznega zavetja ter hrane in sveže vode.

Živimo v 21. stoletju, v letu 2020. V letu, ko noben pes ne bi smel biti privezan na verigo. Iz vseh strani prejemamo ogromno informacij o škodljivosti privezovanja psov na verige ter odgovornem lastništvu. Ogromno društev in prostovoljev v prostem času ozavešča ter rešuje pse iz rok neodgovornih lastnikov. 

Mentalitete se ne da spremeniti čez noč

Mentalitete nekaterih neodgovornih lastnikov se ne da spremeniti kar čez noč. Lahko pa poskusite. Če opazite psa, ki životari na verigi takoj ukrepajte. Poskusite se pogovoriti z lastnikom ter ga ozavestiti o škodljivosti verig. Predlagajte mu, naj psu uredi primeren prostor, mu omogoči svežo vodo, hrano, igro in sprehode. Lahko se celo sami ponudite, da mu pomagate pri izdelavi pesjaka ali sprehodite psa. Ne čakajte, da bodo drugi rešili težavo, ampak ukrepajte sami.

Prihajajo hladnejši dnevi. Preverite v članku, kako poskrbeti za zunanjega psa pozimi

V Sloveniji je privezovanje na verigo še vedno dovoljeno

V primeru, da pogovor ne zaleže, podajte prijavo na veterinarsko inšpekcijo. Kljub apelom in peticijam je v Sloveniji še vedno pod določenimi pogoji dovoljeno privezovanje psov na verigo, kar je zelo žalostno. Potrebno je apelirati na vodilne, ki so avtorji tega nesmiselnega in krutega zakona. Mogoče bi pomagal tudi kakšen protest ali celo zbiranje podpisov za referendum proti privezu psov na verige. Možnosti je veliko a le vztrajati je treba in pomagati tistim, ki si žal sami ne morejo pomagati.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PRED ODHODOM POGLEJTE POD POKROV AVTOMOBILA

Next Post

KAKO POSKRBETI ZA ZUNANJEGA PSA POZIMI?

Dodaj odgovor