Kaj so dizajnerske pasme? So to hibridni psi? Zakaj so te pasme psov tako priljubljene? In zakaj so mnenja glede teh pasem tako zelo deljena?

Kdo so hibridni psi?

Dizajnerski oz. hibridni psi so rezultat načrtnega križanja dveh čistokrvnih psov, ki nista iste pasme. Termin ‘’dizajnerski pes’’ se je pojavil v medijih, ko je veliko tujih zvezdnikov začelo kupovati hibridne pse.

Dizajnerski ali hibridni psi so vse bolj priljubljeni.
Dizajnerski psi so vse bolj priljubljeni.

Dizajnerski psi so mešanci, ki za razliko od klasičnih mešancev imajo čistokrvne starše. Do hibridnih psov je prišlo zaradi želje po psih, ki imajo dobre lastnosti ene in druge pasme. Tako so najbolj priljubljeni hibridni psi labradoodle (mešanec labradorja in pudlja) ter goldendoodle (mešanec zlatega prinašalca in pudlja), ki sta hkrati hipoalergena psa. Tako da dizajnerski psi niso nič drugega kot navadni mešančki.

Kako nastane ime hibridnih psov?

Vsaka različica hibridnega psa ima ime sestavljeno iz obeh imen pasme staršev. Tako je cockapoo mešanica koker španjela in pudlja, puggle je hybrid med mopsom in biglom in tako naprej. Kljub temu, da gre za mešance, so ponekod priznani kot pasma.

Težave hibridnih psov

Pri križanju dveh čistokrvnih psov ni garancije, da bodo psički po videzu in karakterju vedno enaki, tako kot so si zamislili vzreditelji. Velikost, vrsta dlake, barva, temperament, zdravje in ostale lastnosti se lahko med legli zelo razlikujejo.

Hibridni psi so zelo ljubki a naj vas njihov videz ne premami.
Hibridni psi so zelo ljubki a naj vas njihov videz ne premami.

Hibridni psi, ki ne dosežejo standardov so običajno nezaželeni in pogosto končajo kot brezdomni psi.

Se tudi vam kdaj zdi, da nimate psa ampak ovčko? Preberite, zakaj psi jedo travo v članku.

Si želite dizajnerskega psa?

Pravtako je težava v tem, da nimajo vsi hibridni psi 50% lastnosti vsake pasme. Običajno je le prva generacija hibridnih psov 50/50 vsake pasme. Nekateri vzreditelji parijo 50/50 hibride s čistokrvnim psom in mladiček je 75/25 hibrid vsake pasme.                      

Hibridni psi so pogosto dražji od čistokrvnih psov. Če želite v svoj dom sprejeti hibrida, se dobro pozanimajte za preverjene vzreditelje.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAJČEK KOT HIŠNI LJUBLJENČEK?

Next Post

10 NAJBOLJ INTELIGENTNIH PASEM PSOV

Dodaj odgovor