Načeloma manjši psi živijo dlje kot večji, zato bodo na seznamu večinoma manjši psi. Kljub velikosti pa lahko pes ob primerni negi in prehrani doživi veliko let. Večina psov v povprečju živi od deset do trinajst let, nekatere pasme pa lahko živijo mnogo dlje.

10 pasem psov, ki živijo najdlje

Na seznamu je večina psov manjših pasem, kar lahko le potrdi zgornjo trditev, da manjši psi živijo dlje kot večji. Znani so tudi primeri, kjer so psi doživeli več kot dvajset let, pes z imenom Bluey pa je doživel kar devetindvajset let.

  • Maltežan: maltežani živijo v povprečju 15 let. Samice živijo leto dlje kot samci, kljub temu pa je 15 let kar dolga življenjska doba.
  • Beagle: tudi beagli v povprečju dosežejo petnajst let. Najstarejši beagle z imenom Butch je doživel kar 27 let!
  • Avstralski ovčar: avstralski ovčarji so znani po izjemnih pastirskih sposobnostih, inteligenci in neskončni energiji. So tudi eni od večjih psov, ki živijo najdlje.
  • Shih Tzu: tudi shiz tzuji doživijo v povprečju 15 let. So majhna pasma in prav zaradi majhnosti priljubljena med pasjimi lastniki.

  • Yorkširski terier: yorkiji so ena najbolj priljubljenih pasem psov, ki v povprečju živijo od 17 do 20 let. So zelo majhna pasma in zaradi tega pribljubljena pasma po svetu.
  • Manchesterski terier: v Sloveniji redka pasma psov, ki živi v povprečju do 14 let, po besedah vzrediteljice Andreje Jereb nekateri manchesterski terierji živijo tudi več kot 16 let.
https://www.zivalskivrt.si/2020/12/27/manchesterski-terier-intervju/
Kljub velikosti pa lahko pes ob primerni negi in prehrani doživi veliko let.
Kljub velikosti pa lahko pes ob primerni negi in prehrani doživi veliko let.
  • Pomeranec: ti majhni puhasti psi doživijo od 12 do 16 let. Tako kot jorkiji so zelo priljubljeni med pasjimi lastniki, ker so majhni in nezahtevni za nego.
  • Jazbečar: ti živahni in ljubki psi v povprečju doživijo od 12 do 15 let, jazbečar Chanel pa je doživel kar 21 let!
  • Mops: tudi mopsi so zelo priljubljena pasma psov po svetu, ki v povprečju doživijo od 12 do 15 let in so značajsko enaki skozi vsa leta. So starodavna kitajska pasma, ki ji z leti priljubljenost le narašča.
  • Miniaturni šnavcer: ta bojevita pasma ima enako količino energije kot tudi velika verzija šnavcerjev. V povprečju doživijo od 12 do 15 let in vam dajo dovolj časa, da jih lahko trenirate za razne pasje športe.
  • Čivava: čivave so pasma psov, ki živi najdlje, verjetno tudi zato, ker so ena najmanjših pasem. V povprečju živijo od 15 do 20 let, najstarejša registrirana čivava na svetu

Tudi večji psi lahko živijo dolgo

Kljub zgoraj naštetim pasmam lahko tudi drugi psi, ki niso na seznamu živijo dlje, seveda ob pravilni skrbi in prehrani. Čeprav nekateri psi živijo krajše kot drugi, se vsak dan potrudite psu polepšati dan s svojo pozornostjo, igro in sprehodi in ne pozabite, da za psa morate skrbeti vse do njegovega konca.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TUNA V MAČJI PREHRANI

Next Post

PREKOMERNO IZPADANJE DLAKE PRU PSU

Dodaj odgovor