Se vaša mačka praska, trese z glavo ali pretirano čisti dlako? Težave s kožo pri mačkah kožo so precej pogoste. Lahko gre za bolhe, pršice, glivice, alergije, stres, poškodbe ali celo za hormonsko neravnovesje.

ABSCES

Absces je najbolj pogosta težava na mačji koži. Gre za bolečo bulico, ki je nastala zaradi ugriza ali med mačjo borbo. Edini način preprečitve abscesa je ta, da imate mačko v hiši oz. zunaj pod nadzorom.

PRŠICE V UŠESIH

Če vaša mačka stresa z glavo, jo nagiba sem ter tja, se praska po ušesih ter ima rjav voskast izcedek v ušesnem kanalu je verjetno staknila ušesne pršice. Ušesne pršice povzročajo ogromno razdraženost in praskanje. Če se ne zdravijo pravočasno, lahko pride do bakterijskega vnetja. Pršice pozdravimo tako, da v ušesa nalijemo tekočino, ki vsebuje snov, ki ubije pršice ter ušesa preprosto obrišemo z vato.

Mačje težave s kožo so pogoste.
Mačje težave s kožo so pogoste.

DERMATITIS

Včasih se mačje težave s kožo kažejo kot majhne in rdeče bulice. Pri dermatitisu gre za rdečo in vneto kožo. Tudi silikonske in plastične posode lahko povzročijo dermatitis. Zato je najboljše, da mačko hranite iz steklene, keramične ali jeklene posode. Pravtako se izogibajte uporabi kemikalij v bližini vaše mačke.

MAČJE AKNE

Pri mačkah se akne pojavijo pod brado in na robovih ustnic. Lahko nastanejo iz podobnih razlogov kot dermatisis, zaradi uporabe plastičnih in silikonskih posodic. Pri mačjih aknah lahko pomaga uporaba seboroičnega šampona ali prehranski dodatki, ki vsebujejo Omega-3 ali Omega-6 maščobne kisline. Pred uporabo šampona ali dodatkov se posvetujte z veterinarjem.

PRHLJAJ

O prhljaju smo pisali v tem članku: Mačji prhljaj.

ALERGIJSKI DERMATITIS ZARADI BOLH

Nekatere mačke imajo lahko težave s kožo tudi zaradi bolh in istalih parazitov. Običajno se aleregijski dermatitis, ki ga povzročajo bolhe pojavi na hrbtu, zadnjih nogah in pri repu.

ALERGIJA NA HRANO

Praskanje na hrbtu, glavi in vratu je lahko znak alergije na hrano. Ker alergen ne moremo preprosto ugotoviti, je potrebno izvajati eliminacijsko dieto v dogovoru z veterinarjem ali strokovnjakom za mačjo prehrano.

GLIVIČNE INFEKCIJE

Glivične infekcije so zelo nalezljive tako ljudem kot tudi drugim živalim. Prepoznamo jih po rdečih krogih na koži. Pravtako na tem mestu mački odpade dlaka. Takšne vrste infekcij zahtevajo veterinarsko oskrbo s protiglivičnimi zdravili ter čiščenje in razkuževanje doma.

OPEKLINE

Tudi mačke lahko dobijo opekline zaradi sonca. Mačke s svetlejšo dlako ter mačke brez dlake so bolj nagnjene k opeklinam. Da bi se jim izognili, mačke ne izpostavljajte na direktno sonce čez dan ter ji raje zagotovite senco.

Preberite tudi: Mačke brez dlake

Če opazite kakršnekoli spremembe na mačji koži, se čimprej posvetujte z veterinarjem. Razni nasveti po forumih in skupinah so lahko koristni ampak ne nadomestijo veterinarskega pregleda.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

SVETOVNI DAN NAJGRŠIH PSOV

Next Post

19 LET STAR PES KONČNO POSVOJEN IZ ZAVETIŠČA!

Dodaj odgovor