Mačke lahko dobijo prhljaj tako kot ljudje. Mačji prhljaj ni tako nedolžna stvar, saj se lahko v ozadju skrivajo tudi zdravstveni razlogi zanj. Zakaj sploh pride do prhljaja pri mačkah ter kako ga prepoznati, preberite v nadaljevanju.

Kako prepoznati mačji prhljaj?

Bele luskice so vidne s prostim očesom. Če je mačka dolgodlaka ali ima bolj gusto dlako, je potrebno mačjo dlako rahlo razgrniti in pogledati, če se prhljaj skriva pod dlako. Če mačko pretirano srbi ali se močno liže, lahko ima prhljaj.

Vzroki za mačji prhljaj

Mačji prhljaj ni le estetska težava pri mački ampak je lahko resno stanje. Običajno nastane zaradi enega ali več vzorkov in sicer: prehrane, hidratacije, parazitov, zdravstvenih težav ali alergij.

Slaba prehrana lahko povzroči pomanjkanje hranilnih snovi, kar vodi k težavam s kožo. Pomanjkanje Omega 3 olj lahko mački povzroči kožo suho, dolgočasno in polno luskic. Pri izbiri prehrane za vašo mačjo ljubljenko bodite pozorni na sestavine, boljša hrana je tista ki vsebuje Omega 3 olja.

Zaradi nepravilne hidratacije lahko pride do prhljaja pri mačkah. Če mačka ne pije dovolj, se bo to zagotovo pokazalo na njeni koži. Dehidracija je lahko tudi zaradi okolja, v katerem mačka prebiva. Če je zrak suh in ga spremlja toplo vreme, bodo mačke imele bolj izsušeno kožo.

Mačji prhljaj
Mačke imajo lahko mačji prhljaj tudi zaradi parazitov.

Paraziti, kot so bolhe, gliste ali pršice so tudi lahko vzrok mačjega prhljaja. Ugrizi bolh in pršic lahko mački povzročijo alergijsko reakcijo in mačko začne srbeti. Da bi olajšala srbečico, se začne mačka s šapo grebsti po koži s tem pa si povzroči ranice.

Tudi zaradi alergij lahko pride do majhnih belih luskic po mačji koži. Mačke so lahko alergične na hrano. Če ste se preselili v novo stanovanje, ima mačka novo rutino ali je enostavno doživela kakšen stress, ji to zmoti njen imunski sistem. Ko imunost pade, se pojavi prhljaj.

Preberite tudi: Pasme mačk, primerne za družine

V nekaterih primerih lahko mačke zaradi diabetesa dobijo prhljaj. Če ste vse ostale vzroke izključili, je čas za obisk pri veterinarju, ki bo mačko pregledal in ugotovil, ali je mogoče zbolela za diabetesom.

Kako pomagati mački s prhljajem?

Če menite, da vasa mačka ne pije dovolj, ji postavite vodno fontano, čimveč prosodic z vodo po hiši ali jo hranite večinoma z mokro hrano. Pri pomanjkanju hranilnih snovi mački dodajajte ribje olje, s katerim ne smete pretiravati. Pri alergijah na hrano je najboljše posvetovati se z veterinarjem, ki vam bo pomagal poiskati ustrezno prehrano za mačko. Če menite, da je vaša mačka dobila prhljaj zaradi stresam mačko pomirite in jo na nove stresne dogodke privajajte počasi.

Najboljši način za preprečevanje mačjega prhljaja je redno česanje dlake. Poleg česanja pa se z mačko tudi družite in utrjujete medsebojno vez.

https://petexpress.si/

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ SE IMAMO LJUDJE IN PSI TAKO RADI?

Next Post

JEŽ NA VRTU