Ali ste opazili, da vaši mačji prijateljici izpadajo zobje? Je to vzrok za skrb ali gre le za izpadanje mlečnih zob?

Dobro oralno zdravje je za ljudje ključnega pomena, saj je pomembno za kakovostno in dolgo življenje, enako velja tudi za mačke. Če je kaj v mačji ustni votlini narobe, bo to med drugim nakazalo tudi izpadanje zob. Ni vedno enostavno določiti vzroka, zakaj pride do izpadanja in včasih je potreben tudi obisk pri veterinarju.

Dejstva o mačjih zobeh

O mačjih zobeh obstaja kar nekaj dejstev in sicer:

  • Mačke so tako kot ljudje rojene brez zob
  • Tudi mačke imajo mlečne zobe
  • Majhne mucke imajo 26 mlečnih zob
  • Tudi mačke lahko zbolijo za dentalnimi bolezni
  • Tudi mačke z malo zob ali celo brez njih lahko normalno živijo

Ali je izpadanje zob pri mačkah normalno?

Tako kot ljudje imajo tudi mačke mlečne zobe, ki se začnejo kazati pri treh tednih starosti. Ti majhni in ostri zobki niso trajni in mačke jih začnejo izgubljati pri treh ali štirih mesecih starosti. Izpadanje zob v tem času je popolnoma naravno in normalno. Ko je mačka stara osem ali devet mesecev, ima že vseh 30 odraslih zob, ki bi ji morali služiti za grizenje in žvečenje vse do starosti.

Veliko mačk v življenju izgubi zob ali dva, kar je običajno znak poškodbe ali vnetja, ki zahteva veterinarski pregled.

Mački izpadajo zobje

Če pri vaši mački opazite izgubo zob, so za to trije glavni vzroki in sicer: bolezen, poškodba ali prehrana. Bolezen dlesni je najbolj pogosto zobno obolenje pri mačkah in se pojavi zaradi nabiranja hrane na mačjih zobeh. Starejše mačke bodo zobe izgubljale bolj pogosto kot mlajše. Z leti se na mačjih zobeh nabirata zobni kamen in zobni plak, ki običajno vodita v gingivitis, kar posledično pomeni izgubo zob in srčne bolezni.

Mačka, ki je zbolela za gingivitisom ali kakšno drugo vrsto vnetja bo običajno imela neprijeten zadah, se bo veliko slinila, težko bo zaprla usta ter se težko prehranjevala in čistila. Če opazite katerega od teh simptomov, je nujen obisk pri veterinarju.

Ali lahko preprečimo izpadanje zob pri mačkah?

Izpadanje zob lahko poskusimo preprečiti z dobro zobno higieno pri mačkah. Mački vsakodnevno očistite zobe z mačjo zobno pasto, nikakor ne uporabljajte človeške. Veterinar vam lahko predlaga tudi profesionalno čiščenje zobnega kamna in zobnih plak, ki je priporočljivo nav sake dve leti. Proces vsebuje pregled mačke, rentgensko slikanje, anestezijo in čiščenje.

Priporočljivo je tudi hraniti mačke s hrano, ki je oblikovana tako, da pomaga čistiti mačje zobe. Na trgu lahko najdete ogromno briketov, priboljškov in palčk, ki so bile oblikovane z namenom, da sproti ob hranjenju čistijo mačje zobe.

Povzeto po:

-www.catster.com/cat-health-care/is-your-cat-losing-teeth-heres-why

– www.catster.com/cat-health-care/how-many-teeth-do-cats-have

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

POMEMBNO: CEPLJENJE PSOV PO PREKLICU EPIDEMIJE

Next Post

ADDISONOVA BOLEZEN

Dodaj odgovor