Kljub temu da so mačke znane kot puščavske živali, vročine ne prenašajo nič boljše kot ljudje. Mačke se odvečne telesne temperature lahko znebijo le skozi blazinice na nogah. Z večanjem mačje telesne temperature bo mačka vse bolj izčrpana in pride lahko celo do vročinske kapi. Če se temperature hitro ne zniža, lahko pride do resnih poškodb organov.

Znaki previsoke telesne temperature pri mački

Če opazite, da mačka išče hladni prostor, sopiha, ima znojne noge in si prekomerno liže kožuh, je verjetno prizadeta zaradi previsoke temperature. Z rastjo temperature se začnejo pojavljati tudi pospešeno bitje srca in težave z dihanjem, rdečica na jeziku in v ustih, bruhanje, zaspanost, omotičnost. Po vsej verjetnosti je mačko prizadela vročinska kap.

Pomoč pri vročinski kapi

Če je mačka brez zavesti v vročem prostoru, jo namočite v mrzlo (ne hladno!) vodo, pri tem pa pazite, da se nos in usta vode ne dotikata. Položite ji hladilni vložek ovit v brisačo med noge in jo nujno odpeljite k veterinarju.

Če mačka kaže znake zavesti a je kljub temu izčrpana zaradi vročine, jo takoj prenesite v hladnejši prostor, namočite z vodo in ji dajte piti, kolikor hoče. Po tem postopku jo pravtako peljite k veterinarju.

Mačka, ki je šele začela kazati znake občutljivosti na vročino, mora biti umaknjena v hladen prostor, kjer ji ponudite čimveč vode. Če morete, mački preverite telesno temperaturo.

Vročinska kap pri mačkah je zelo resno stanje.
Vročinska kap pri mačkah je zelo resno stanje.

Diagnoza in potek zdravljenja

Diagnozo lahko postavi veterinar z merjenem telesne temperature mačke. Izključiti mora možnost vnetja ali kakšne druge bolezni pri mački. Mački, ki ima vročinsko kap bo veterinar vtaknil hladilne tekočine direktno v žilo. To ne bo pomagalo le z zniževanjem telesne temperature ampak tudi pomagalo mački zmanjšati šok in znižalo možnost za poškodbo organov, ki bi jo lahko povzročila visoka telesna temperature.

Ko se temperature ponovono uravna na normalno, zdravljenje več ni potrebno. Lahko mine nekaj dni, dokler si mačka popolnoma opomore. Če mačka ne kaže znakov izboljšav v dveh do treh dneh, je potreben ponovni obisk pri veterinarju.

Imate psa? Preberite si, kako preprečiti vročinsko kap pri psu

Preventiva

Včasih je boljše preprečiti kot zdraviti. Nekatere mačke so žal bolj občutljive za vročinsko kap kot druge in scier starejše mačke in mačji mladiči, ki težje uravnavajo telesno temperaturo. Pravtako so občutljive tudi mačke s prekomerno telesno težo ter tudi določene pasme mačk kot so perzijske britanske kratkodlake mačke in himalajske mačke, ker imajo krajši nos.

Mački vedno zagotovite hladen in senčen del za počivanje, redno ji menjavajte vodo, da se ne bo pregrela. Nikoli ne puščajte mačke v avtu niti za par minut po vročini ali kjerkoli drugje, kjer ne bi imela sence in zadosne količine vode. Ob zelo vročih dnevih mačko raje pustite v hiši, zunanje izhode pa ji omogočite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KOLIKO STANE MAČKA NA MESEC?

Next Post

ZAKAJ PSI JEDO TRAVO?

Dodaj odgovor