Se ob pripravi na obisk veterinarja vaša mačka izogiba mačjega transporterja? Mijavka med vožnjo? Ni ravno ljubiteljica obiskov pri veterinarju? Kako na obisk mačke pri veterinarju brez stresa? Nič zato, saj tudi ljudje nismo ravno navdušeni, ko moramo k zdravniku, le da ne mjavkamo kot mačke 🙂

Če ste v zgoraj navedenih nadlogah prepoznali svojo mačjo prijateljico, ne skrbite saj niste sami. Veliko mačjih lastnikov ima težave z obiskom mačke pri veterinarju. Mnogo hišnih mačk živi umirjen življenje. Imajo svojo vsakdanjo rutino in z nepričakovanim potovanjem k veterinarju se mačja rutina prekine. Tudi to je eden od argumentov, zakaj mačkam ni všeč obisk pri veterinarju.

Obisk mačke pri veterinarju je lahko brez stresa.
Obisk mačke pri veterinarju je lahko brez stresa.

Kdaj z mačko k veterinarju?

Mačka potrebuje obisk pri veterinarju vsaj enkrat na leto, starejše mačke pa tudi večkrat letno. Kljub temu da mačka navidez deluje zdrava, jo lahko mučijo kakšne zdravstvene težave. Poleg bolezni, mačka ne mara obiskov pri veterinarju. Podajamo vam nekaj najbolj pogostih težav in rešitve zanje. Zagotovo boste v kakšni od dilem prepoznali svojo mačjo prijateljico.

Nasveti za obisk mačke pri veterinarju brez stresa

Mačka ne mara svojega transporterja: zagotovo ima mačka v hiši svojo mačjo posteljo, ali pa spi v košari, v škatli ali kar na kavču. Mačji transporter lahko preoblikujete v mačjo posteljo. Vanjo položite brisačo ali nekaj mehkega ter mačjo najljubšo igračo. Ko bo mačka videla odprta vrata transporterja v njej domačem prostoru, bo vanj vstopila in se počutila varno. Ko mačka vstopi, počasi zaprete vrata za krajši čas in nato ta čas podaljšujete, mačko pa nagradite. Lahko se zgodi, da kljub vsemu mačka v transporter ne bo hotela, ker je prej imela neprijetne izkušnje. To lahko preprosto rešite z nakupom novega transporterja in upoštevate zgoraj navedene nasvete.

Mačka sovraži avtomobil in vožnjo: če mačka vožnje ne mara, vas bo zagotovo ‘’nagradila’’ s svojim vztrajnim mjavkanjem. Obstajajo tablete, ki vašo mačko pomirijo a boljše je, da se uporabite distraktivne tehnike. Na vožnjo vzemite še koga, ki bo med vožnjo crkljal mačko in ji tako odvrnil pozornost. Če ima vaša ljubljenka doma mačjega prijatelja, lahko s seboj vzamete tudi njega in ji tako odvrnete pozornost od vožnje. Nekaj dni pred pregledom lahko mačko peljete na krajšo pot, da se bo počasi prilagodila na vožnjo.

Mačka sovraži ostale živali v čakalnici: če mačka drugih živali ne mara, se dogovorite z veterinarjem za točen termin, da vam ne bo treba preveč čakati. Mačko lahko poskusite zamotiti s kakšno igračo ali crkljanjem. Lahko se tudi dogovorite za pregled v vašem domu.

Preberite tudi: zakaj mačke ne marajo vode?

Mačka je imela neprijetne izkušnje pri veterinarju: če je mačka imela neprijetne izkušnje pri veterinarju, morate biti zelo pozorni pri izbiri novega veterinarja. Ta mora biti umirjen in uporabljati mačkam prijazne metode med pregledom.

Mačka je neznosna med pregledom: če je mačka neznosna med pregledom, ji lahko veterinar da tablete za pomirjanje. Ker je mačka na pomirjevalih omotična, morate nekaj ur po zaužitju tablet nanjo pozorno paziti. V nekaterih veterinarskih ambulantah lahko mačko pri pregledu spremljajte. O tem se ustrezno pozanimajte in če le lahko, bodite ob svoji mački, ker se bo tako počutila bolj umirjeno.

Z upoštevanjem zgoraj naštetih rešitev lahko rešite mačje težave, povezane z obiskom veterinarja. Z umirjenostjo in vztrajnostjo bodo te težave hitro izginile.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ PES LAJA PONOČI?

Next Post

LAHKO PSI JEDO KORUZO ?

  1. Pingback: MAČJE SMRČANJE - VZROKI IN REŠITVE • Živalski Vrt

Dodaj odgovor