Karantena je čas, ko nihče ne sme zapustiti svojega doma, enako velja tudi za pse. Dobra novica je, da psi ne morejo zboleti za COVID-19, o čimer smo pisali že v prejšnjem članku. Psi so veseli, saj so njihovi lastniki doma več, kot pred epidemijo, enako velja tudi za nekatere mačke.

NAREDITE ZALOGO HRANE

Po spletu kroži ogromno vprašanj kje kupiti pasjo ali mačjo hrano. Nekaj fizičnih trgovin je še vedno odprtih a v manjšem obsegu. Spletne trgovine poslujejo normalno, lahko pride do zamude pri dostavi. Pasjo ali mačjo hrano kupujte na zalogo za vsaj en mesec. S tem se izognete nepotrebnim obiskom trgovin ter stikom z drugimi ljudmi. Ne pozabite tudi na sredstva proti zunanjim zajedalcem (ampule, tablete, ovratnice) ter zdravila.

OPRAVLJANJE POTREBE

Največja težava psov, ki živijo v stanovanju je opravljanje potrebe. To pa zato, ker so bili stanovanjski psi naučeni, da se olajšajo izven stanovanja in to večkrat dnevno. Sedaj morate narediti obratno – psa naučiti opravljanja potrebe v stanovanju. Zgrabite povodec, priboljške in vrečke, kot za normalen sprehod. S psom se sprehodite npr. do kopalnice, kjer bo opravil svojo potrebo. Da bi se izognili nepotrebni umazaniji, lahko psu nastavite plenično podlogo, brisačo ali časopisni papir.

Mačji lastniki teh težav nimajo, saj njihove mucke opravljajo potrebo kar v mačjem stranišču. Zato ne pozabite na kakšno dodatno vrečo mačjega peska.

IGRA V ČASU KARANTENE

Pasji lastniki z lastnim vrtom lahko psa zabavijo kar zunaj. Če nimate na voljo svojega kosa trave, lahko psa odpeljete na sprehod v gozd ali travnik. Včasih pa tudi to ni mogoče.Čeprav svojega psa v stanovanju ne morete izmučiti fizično, ga lahko vsaj mentalno. Na voljo imate ogromno mentalnih igrač kot so razne žogice, pasje puzzle in kong. Pasjo mentalno igračo lahko izdelate tudi sami. V staro plastenko vsujete nekaj priboljškov, izrežete par luknjic, odstranite zamašek in zabava se lahko prične.

Glede igre in gibanja so mačke manj zahtevne. Mačke rade prespijo dober del dneva in razen tega, da ste vedno doma, drugih sprememb ne bodo opazile.

Povzeto po:

  • https://www.nytimes.com/2020/03/17/smarter-living/dog-pets-quarantine-coronavirus-tips.html
  • https://www.nytimes.com/2020/03/17/smarter-living/dog-pets-quarantine-coronavirus-tips.html
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ MAČKE MAHAJO Z REPOM?

Next Post

ZAKAJ MAČKA NE PIJE VODE IZ POSODICE?