Mačke so znane po tem, da so nagnjene k uničevanju stvari, od brušenja krempljev na preprogah do prevračanja stvari z mize ali nočne omarice. Včasih je težko razumeti, zakaj to rade počnejo a kljub temu so znanstveniki odkrili razlog zakaj to mačke rade počnejo – vadijo da bodo dobri lovci ali pa se enostavno igrajo.

Dobri lovci

Verjetno ste kdaj videli vašo mačjo ljubljenko kako z veseljem odrine predmet s police na tla. Če pa tega niste doživeli, ste zagotovo videli kakšen video, kako mačke z veseljem mečejo stvari po tleh. Mačke to počnejo zato, ker na vaših predmetih trenirajo svoj lovski nagon, da bi vas lahko naslednje jutro presenetile s kakšno miško pred vrati.

Mačke so izjemno pametna bitja in tudi same razumejo, da vaš kozarec ali telefon nista plen (miš, ptica, …), ampak to vseeno ne bo ustavilo njihovih tačk pred rušenjem vaših stvari.

Če bo mačka opazila, da ji ne namenjate dovolj pozornosti ali pa ne dobi dovolj svoje najljubše hrane, bo zlahka pritegnila vašo pozornost s prevračanjem vaših stvari. Mačke vedo, da ko boste slišali, da je nekaj padlo na tla, boste zagotovo pritekli gledat, kaj se je zgodilo.

Nekatere mačke rade prevračajo stvari, ker se na tak način igrajo.

Kako mački preprečiti, da bi prevrnila vaše stvari?

Najlažje je, da dragocenejše stvari spravite izven dosega šapic vaše mačke. Mački dajte nekaj, s čimer se bo lahko ukvarjala in ne bo imela na mislih, kaj bi prevrnila naslednjič.

Nekaj nasvetov, s katerimi lahko poskušate mački preprečiti, da bi prevračala vaše stvari:

  • Zadovoljujte mačkine potrebe: posodica z vodo naj bo vedno polna, pravtako jo hranite vsak dan ob isti uri. Ne pozabite tudi na njene najljubše priboljške. Pomembna je tudi vsakdanja igra, saj mačke s prevračanjem stvari poskušajo pridobiti vašo pozornost.
  • Ne dovolite mački, da bi ji bilo dolgčas: mačko zaposlite s kakšno igračo za mentalne vaje. Najbolj pogosta igrača je žogica, v katero lahko vsujete nekaj priboljškov in medtem ko se bo mačka trudila dobiti priboljške ven, ne bo imela časa za prevračanje vaših stvari. Po igri bo mačka utrujena in pravtako ne bo imela volje, da bi prevrnila kaj z mize.
  • Odstranite stvari, ki so mački mamljive: vse dragocenejše stvari umaknite in pospravite. Če stvari niso izpostavljene, mačka nima kaj prevrniti.

Tudi sami veste, da so mačke veliki manipulatorji. Kljub upoštevanju zgoraj navedenih nasvetov lahko še vedno kakšno ušpičijo. Na mačko ne bodite jezni ampak ji namenjajte čimveč svojega časa.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor