Spomlad je čas piknikov in druženja na prostem. Med drugim se bo na žaru znašla tudi koruza. Ali lahko psi jedo koruzo? Je lahko storž ali zrno koruze škodljivo za pse?

Dejstva o koruzi

Povprečen koruzni storž ima 16 vrst in kar 800 koruznih zrn. Število vrst je vedno parno. Poznamo kar nekaj barvnih različic koruze in sicer rdeča, modra, zelena, rumena in črna. Izvira iz južnega dela Mehike. Koruza je sadje, zelenjava in žito v enem.

Koruza kot alergen

Že nekaj let velja prepričanje, da je koruza alergen in je zato nezaželjena sestavina v pasji hrani. A koruza sama po sebi ni škodljiva in je lahko v zmernih količinah del uravnotežene pasje prehrane. Ker je poceni, se pogosto najde v suhi pasji hrani. Kljub temu pa lahko pes z letih razvije alergijo na koruzo, ki se kaže v težavah s kožo in prebavnih motnjah.

Psi lahko jedo koruzo ob upoštevanju nasvetov.
Psi lahko jedo koruzo ob upoštevanju nasvetov.

Koruza je več kot le priboljšek, saj je dober vir beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vlaknin, kislin, vitaminov in antioksidantov. S psom lahko brez težav delite koruzo iz vašega krožnika a pozorni morate biti le, da ne vsebuje soli, začimb, masla ali drugih za psa škodljivih snovi.

Ali lahko psi jedo koruzni storž?

Čeprav se nam zdi kot dobra ideja, da bi pes jedel koruzo s storža in se s tem dodatno zaposlil, tega ne delajte. Pes lahko odgrizne del storža in tvega zadušitev. Večji psi lahko storž prebavijo lažje kot manjši a kljub temu je potrebna previdnost, in boljše je če psu ponudite že oluščeno koruzo brez storža. Če slučajno pes poje del storža, mora nujno k veterinarju.

Ali lahko psi jedo koruzo v obliki kokic?

Kokice so lahko zabaven priboljšek za vašega psa, vse dokler so nesoljene in brez masla. Navadne kokice so vir vlaknin in ogljikovih hidratov, ki dajejo dodatno energijo vašemu psu. Če boste psu ponudili kokice, se prepričajte da se je vsa koruza napihala v kokice. Med hranjenjem s kokicami bodite pozorni, saj se lahko zataknejo za pasje zobe in jim povzorčijo težave.

Ali lahko psi jedo koruzo iz konzerve in sladko koruzo?

Psi lahko jedo koruzo iz konzerve v zmernih količinah a brez storžev. Sladka koruza je vrsta koruze, ki se pobira še nezrela in je običajno zmrznjena ali v konzervi. Za pse ni nevarna a je težje prebavljiva.

Preberite tudi: Pasji koronavirus ni enak človeškemu.

Nadomestki za koruzo

Namesto koruze lahko svojemu psu ponudite košček manj mastnega sira, če niso občutljivi na laktozo. Pravtako lahko psu ponudite kokosovo sredico, ki je zelo zdrava, saj psom pomaga pri slabem zadahu, težavah s kožo in imunostjo. Na pikniku pa bo pes zagotovo najbolj vessel kakšnega kosa mesa, ki pa mora biti brez začimb.

Koruza je za pse popolnoma varna, dokler jo psu ponudite v manjših količinah, kot priboljšek, brez storža in brez začimb ter drugih dodatkov. 

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

OBISK MAČKE PRI VETERINARJU BREZ STRESA

Next Post

KORENJE V MAČJI PREHRANI

Dodaj odgovor