Korenje je v današnji prehrani zelo uporabna sestavina, ker vsebuje veliko vitaminov in hranilnih snovi. Večina ljudi obožuje korenčkov sok ne le zaradi okusa ampak tudi zaradi zdravilnih učinkov. Ker sami vemo, da je korenje zdravo, se včasih vprašamo ali ima korenje na mačke isti učinek, kot na ljudi.

Mačke lahko jedo korenje

Dobra novica je, da mačke lahko jedo korenje. Je popolnoma varna sestavina v mačji prehrani, izvrsten vir vitaminov, ki so za mačke nujno potrebni. Medtem ko je korenje dober dodatek k mačji prehrani, je kljub temu potrebno paziti. Pravtako vsebujejo veliko vlaknin in so zelo zdrav mačji prigrizek. Kljub temu je priporočljivo mačko hraniti s korenjem zmerno in nikakor korenje ne more biti glavna sestavina v mačji prehrani.

Korenje vsebuje alfa in beta- karotene, veliko vitaminov A, K in B6 ter izboljšuje vid pri ljudeh, verjetno tudi pri mačkah. Beta- karoten pomaga izdelovati vitamin A, ki je ključen za zdravje mačjih oči.

Surovo ali kuhano korenje?

Korenje je poceni in lahko ga pripravljamo na veliko načinov, ga kuhamo, pečemo, jemo surovo ali ga vmešamo celo v torte. Surovo korenje je trdo in težko za žvečenje in zato je priporočljivo, da ga toplotno obdelamo. Mačke bi surovo korenje težko jedle, še posebej večje kose in zato je boljše, da koreček skuhate in ga mački ponudite narezanega na majhne koščke. Ne pozabite, da morate korenje obvezno dobro oprati, preden ga ponudite svoji mački.

Veliko mačje mokre hrane vsebuje korenje, kar je za mačjo prehrano dobro. Pozorni morate biti na suho hrano, saj veliko proizvajalcev oglašuje, da njihova hrana vsebuje korenček kar pa v resnici ni tako. Navadne brikete pobarvajo z oranžno bravo in kupcem dajo vtis, da hrana vsebuje korenje.

Mački nikdar ne ponujajte celotnega korenčka in pravtako ne surovega, saj lahko pride do zadušitve.

Uvajanje korenja v mačjo prehrano

Kot že prej rečeno je priporočljivo korenje v mačjo prehrano uvajati počasi in postopoma. Korenje naj ne bo glavna sestavina v prehrani ampak kot prigrizek. Kljub temu da je korenje zdravo, s prigrizki ne smemo pretiravati. Poleg hranilnih snovi in vitaminov korenje vsebuje tudi ogljikove hidrate, med katerimi prevladuje sladkor. Sladkor bistveno ne vpliva na mačje telo, kljub temu pa jim ni potreben. Ker so mačke mesojede, nimajo potrebe po večjih količinah zelenjave v svoji prehrani.

Korenje je lahko zelo okusen dodatek mačji prehrani. Če mačko hranite s korenjem v zmernih količinah in kot prigrizek, ne bo imela nobenih stranskih učinkov.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

LAHKO PSI JEDO KORUZO ?

Next Post

ALI SO LAHKO PSI ŽALOSTNI?

Dodaj odgovor