Vsak mačji lastnik ima svoje mnenje glede vrste mačje hrane. Nekateri so zagovorniki suhe hrane, spet drugi pa mokre. Mačke so za razliko od vsejedih psov mesojede živali, kar pomeni da nujno potrebujejo meso v svoji prehrani. Teoretično bi lahko dobile dovolj beljakovin iz hrane rastlinskega izvora. Ampak temu ni tako, saj rastline ne vsebujejo taurina, ki je nujen za mačji razvoj in zdravje.

SUHA HRANA

Veliko mačjih lastnikov hrani mačke s suho hrano, ki jim je na voljo skozi cel dan. Nekateri k suhi hrani primešajo tudi nekaj mokre.

Če vašo mačko hranite izključno s suho hrano, bo prejela manj hranljivih snovi kot mačke, ki jedo mokro hrano. Suha hrana vsebuje razne dodatke in barvila. Običajno je suha hrana tudi cenovno dostopnejša, kar mačje lastnike prepriča v nakup.

Slabosti suhe hrane:

  • Dehidracija: mačke, ki jedo izključno suho hrano so lahko kronično dehidrirane. Suha hrana vsebuje okoli 10% vlage, medtem ko mokra skoraj 80%. Če hranite mačko izključno z mokro hrano, mora zaužiti večje količine vode skozi dan.
  • Debelost in mačji diabetes: mačke, ki se prehranjujejo izključno s suho hrano so bolj nagnjene k debelosti in mačjemu diabetesu, kot tiste mačke na mokri hrani. Delno zaradi tega, ker je suha hrana mački dostopna skozi dan in delno zaradi visokega deleža ogljikovih hidratov. Boljši način hranjenja bi bili 2 ali 3 obroki dnevno, po porcijah.

MOKRA HRANA

Po zgornjem odstavku bi lahko kaj hitro sklepali, da je mokra hrana boljša kot suha. A ni čisto tako.

Slabosti mokre hrane:

  • Poceni in nekakovostna mačja mokra hrana ni nič boljša kot suha hrana: ko boste nakupovali mačjo mokro hrano, bodite pozorni na sestavine. Največji delež v hrani bi moral biti živalskega izvora in šele nato
  • Problemi z zobmi: zaradi mehke hrane lahko pride do prekomernega nabiranja zobnega kamna in gingvitisa. Ob redni negi mačje ustne votline se lahko temu izognete.

SUHA ALI MOKRA HRANA?

Odločitev je vaša oz. mačkina. Za mačko je dobra tako suha kot mokra hrana, obvezno mora imeti visok delež mesa in ostale kakovostne sestavine, brez dodanih barvil, arom in ostalih dodatkov. Najboljša bi bila kombinacija kar obeh.

Povzeto po:

https://www.petfinder.com/cats/cat-nutrition/wet-or-dry-cat-food/

https://www.cathealth.com/cat-care/nutrition/1229-cat-wet-dry-food

0 število delitev
Previous Post

KDAJ JE ČAS, DA SE POSLOVIMO OD PSA?

PASJA PREBAVA