Ali ste mogoče na svoji mački opazili solzne oči? Verjetno ste pomislili, da je vaša mačka žalostna in tako kot ljudje joka zaradi žalosti. Mogoče pa mačjih solz do sedaj niste opazili in mislite, da mačke sploh ne morejo jokati.

Mačke jokajo tri vrste solz.

Ali mačke lahko jokajo čustvene solze?

Mačke imajo tako kot ljudje solzne kanale in lahko izločajo solze. Solze so pomnembne za mačje oko zato, ker oko navlažijo in ščitijo pred raznimi tujki. Mačke, ki izločajo premalo solz, dobijo diagnozo suhega očesa in očesne kapljice, ki jim navlažijo oko.

Obstajajo tri vrste solz in sicer bazalne, ki jih v očesu imamo ves čas, oko ščitijo, vlažijo in hranijo, refkleksne, ki nastanejo zato, da oko ščitijo pred dražečimi tujki ter čustvene, ki nastanejo v času žalosti ali sreče.

Ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi mačke jokale čustvene solze. Če so mačke žalostne, to pokažejo z drugimi znaki in ne s solzami. Tako da ne, mačke ne morejo jokati ko so žalostne, tako kot ljudje.

Mačke jokajo tako, da vsakič ko pomežiknejo, solzni kanali izločijo solzo, ki navlaži oko in očesu prinese pomebne snovi za očesno površino.

Zakaj mačka joka?

Obstaja veliko možnih razlogov, zakaj vaša mačka joka, nekateri med njimi zahtevajo tudi obisk pri veterinarju. Če ste se spraševali, zakaj vaša mačja prijateljica joka, si na naslednjem seznamu preberite možne vzroke.

  • Dražilne snovi: umazanija, alergeni, tujki in ostali delci lahko razdražijo mačje oko in povzočijo izločanje solz. Ko katera od dražilnih snovi pride v mačje oko, mačka proizvaja solze v večjih količinah kot običajno. Običajno mačka s solzami izloči tujek iz očesa, če pa opazite večdnevno psopešeno solzenje, obiščite veterinarja.
  • Zamašeni solzni kanali: tudi zamašeni solzni kanali lahko povzročijo pretirano solzenje. Verjetno vam se zdi čudno, kako lahko mačka izloča solze, solzni kanali pa so zamašeni. Odgovor leži v mačji anatomiji. Mačje solze običajno odtekajo v nos, ko pa pride do zamašitve kanalov, solze izloča skozi oko.
  • Vnetje: solze so lahko eden od znakov očesnega vnetja pri mački. Rdečica, škiljenje, rumena sluz ali druge spremembe v mačjem očesu so simptomi, ki jih morate jemati zelo resno. Nepravočasno zdravljenje lahko pusti posledice na mačjem očesu in zato je obisk veterinarja pri simptomih vnetja nujen.
  • Bolezni zgornjih dihal: če mačje solzenje spremljajo kihanje, vročina, izcedek iz nosu in slinjenje, ima lahko vaša mačka mačjo respiratorno bolezen, ki jo lahko spremljajo tudi bolj resni simptomi, ki zahtevajo zdravljenje.

Madeži okoli očesa

Pri mačkah s svetlejšo dlako se lahko pojavijo rdeče rjavi madeži okoli zunanjosti mačjega očesa. Kljub temu da madeži izgledajo kot kri, ni vzroka za skrb. To ni kri ampak vnetje kože, ki se lahko pojavi zaradi pretiranega solzenja.

Obstajajo tudi drugi razlogi, ki lahko povzročijo solze pri mačkah in sicer alergije, glavkom, povečana rast dlake. Če je solzenje pri mačkah kronična težava in če ga spremljajo tudi drugi znaki, je potrebno mačko odpeljati k veterinarju na pregled.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ČIŠČENJE PASJIH IGRAČ IN OPREME

Next Post

PASJI KORONAVIRUS NI ENAK COVID-19

Dodaj odgovor