Vam kdaj vaš pes deluje žalostno? Občutijo psi žalost enako kot ljudje? So lahko žalostni? Različne pasje občutke lahko vidimo po obnašanju in telesni govorici. Tudi psi so lahko žalostni, ampak ta občutek čutijo drugače kot ljudje.

Znaki, da je vaš pes žalosten

Dobro je znano, da tudi psi občutijo različne emocije, podobno kot ljudje, kljub temu da tega ne morejo izraziti z besedami, tako kot ljudje. Da je vaš pes žalosten, lahko prepoznate po naslednjih znakih in sicer:

  • Cviljenje, tuljenje in podobni glasovi
  • Zmanjšana raven energije
  • Zavrača hrano ali priboljške, iz neznanih razlogov mu njegova najljubša hrana ne diši več
  • Oči so manjše in drobne
  • Spremembe pri spancu, pes ima težave pri spanju ali ne spi tako kot običajno
  • Apatičnost, pes ni več navdušen nad sprehodi, priboljški
  • Prekomerno izpadanje dlake

Zgoraj našteti znaki lahko pomenijo tudi kakšno od bolezni pri psu, zato psa pozorno opazujte in če je potrebno, z vašim ljubljenčkom obiščite veterinarja.

Pasja žalost je drugačna kot človeška

Pasja čustva so resnična a kljub temu žalost dojemajo drugače kot ljudje. Pasji možgani so v povprečju veliki kot limona in zato nekaterih stvari ne morejo početi tako, kot to počnejo ljudje.

Skoraj nemogoče je natanko vedeti, kaj se dogaja v pasji glavi, vemo pa, da žalost dojemajo blažje kot ljudje. Ljudje imajo kompleksnejša in bolj globoka čustva, ki jih spremljajo razne psihološke izkušnje. Ko je pes žalosten, je to verjetno njegov odziv na kakšno od sprememb v njegovem okolju. Lahko je povzročena tudi zaradi tesnobe ali sramu.

Kako razveseliti žalostnega psa?

Dobra novica je, da pasja žalost običajno ne traja dolgo. Nekateri znanstveniki verjamejo, da psi lahko žalujejo in zbolijo celo za depresijo. Če vaš pes že dlje časa deluje žalostno in brezvoljno, je čas za obisk pri veterinarju, ki bo izključil ali potrdil morebitne bolezni pri psu.

Če je vaš pes žalosten za krajši čas, ga lahko razveselite s čem, kar ima rad in to počnete skupaj. Psu ponudite igro z njegovo najljubšo igračo, pojdite na sprehod, vožnjo z avtomobilom, druženje z njegovim pasjim prijateljem ali ga spravite v boljšo voljo z najljubšimi priboljški.

Če opazite, da je vaš pes žalosten, ne poistovetite svoje človeške žalosti z njegovo. Psi žalost ne občutijo na enak način kot ljudje. Ko se sami počutite žalostno, vam je pes ob strani in vas poskuša spraviti v boljšo voljo. Enako storite tudi sami, psu bodite podpora, preživite nekaj časa skupaj in tako pes kot vi boste boljše volje.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KORENJE V MAČJI PREHRANI

Next Post

ODSTRANITEV MAČJIH KREMPLJEV

Dodaj odgovor