Splošno je znano, da psi mahajo s svojim repom, ko naj bi bili veseli. Ste se že kdaj vprašali, zakaj mačka maha z repom? Kar nekaj mačjih lastnikov se s tem verjetno ne bi strinjalo, saj mačke mahajo z repom iz povsem drugačnih razlogov kot psi.

Zakaj mačke sploh potrebujejo rep?

Veliko živali ima rep. Nekatere ga potrebujejo, da lahko z njim lovijo insekte, nekatere za ravnotežje, spet druge za oprijem pri gibanju. Vsak rep pri sesalcih je podaljšek hrbtenice in je sestavljen iz manjših kosti, imenovanih vretenca.

Mačka maha z repom iz več razlogov.

Način, na katerega so vretenca med seboj povezana in sestava mišic okoli vretenc daje mački sposobnost premikanja in upogibanja repa. Mačka ima običajno okoli 20 vretenc v repu, ki so lahko dolga do 30 centimetrov. Rep uporabljajo za ravnotežo, lahko pa tudi kot znak njihovega počutja.

Zakaj mačke mahajo z repom?

Razlogov, zakaj mačke mahajo z repom je več. Ko se mačka počuti samozavestna, bo naokoli hodila r zavnim repom, ki bo na vrhu mahal. To je znak za druge mačke in lastnike, da je mačka pripravljena na božanje ali igro.

Če mačka maha z repom po tleh, je verjetno prestrašena, rep lahko celo zatakne med noge. To pomeni, da mačka ni pripravljena na druženje in zato jo raje pustite pri miru. Mačke lahko mahajo z repom tudi, če so vzhičene. Mogoče so dobile novo zalogo mačje mete ali pa so komaj dočakale svojega lastnika, da se je vrnil domov. Isto pozo ima lahko mačka medtem ko urinira ali označuje svoj teritorij.

Ko je mačka nadležna, lahko maha z repom naokoli. To gibanje je možno opaziti pri obisku veterinarja ali pa ko mačka več ne želi, da jo božate. Zagotovo ste svojo mačjo ljubljenko kdaj opazovali med lovom za nekim plenom. Tudi tedaj se mačji rep giba v vse smeri. Lahko ste tudi opazili miganje z repom medtem ko mačka spi, kar pomeni da je kljub temu da spi še vedno pozorna na dogajanje v okolici.

Ali lahko mačke z mahanjem repa pokažejo bolečino?

Dodaten vzrok za mačje mahanje z repom je lahko tudi bolečina. Mačke poskušajo skriti bolečino tako, da rep leži na tleh in se rahlo premika v eno in drugo smer. V takšnih primerih je vredu obiskati veterinarja z vašo mačko, saj je lahko v resnih bolečinah zaradi kakšne bolezni.

Z mahanjem z repom mačke pokažejo, kako se trenutno počutijo. Tudi z ostalimi gibi telesa izražajo svoja čustva. Mačke, ki izpostavijo svoj trebuh ali imajo očesni stik z vami, vam s tem pokažejo, da se v vaši družbi počutijo prijetno.

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor