Če ste posvojili psa iz zavetišča ali pa to šele načrtujete, je pomembno da poznate njegovo ozadje. Psi iz zavetišč običajno ne prihajajo iz ljubečih domov in so pogosto doživeli negativne izkušnje ter bili zlorabljeni. Čeprav lahko vidimo neverjetne fizične prepobrazbe zavetiških psov, si marsikateri mentalno ne opomorejo. Posledice psihičnih težav se lahko kažejo v karakterju psa.

Najbolj pogoste težave pri zavetiških psih so tesnoba, agresija do drugih živali ter pomanjkanje osnov poslušnosti.

Psi iz zavetišč običajno ne prihajajo iz ljubečih domov in so pogosto doživeli negativne izkušnje ter bili zlorabljeni.
Psi iz zavetišč običajno ne prihajajo iz ljubečih domov in so pogosto doživeli negativne izkušnje ter bili zlorabljeni.

Tesnoba

Veliko psov iz zavetišč je šlo skozi veliko mero stresa in neprijetnih izkušenj v prejšnjih domovih ali na ulici. Nekateri so žal tako zelo zlorabljeni, da nikakor ne moremo razumeti, kako velika je lahko človeška zloba. Žal negativnih izkušenj psi ne pozabijo.

Psi ko zaslišijo nov zvok, vidijo nove ljudi, nove predmete ali se nahajajo v novem okolju, so prestrašeni. Ker so bili izpostavljeni boju za preživetje, jim vsaka nova stvar prinese tesnobo. Ko zagledajo nekaj novega in neznanega, zbežijo. Da bi psom pomagali, morate ostati mirni. Dajte jim prostora in časa. Takoj ko psa prinesete domov, mu dajte prostor za spanje, kjer se bo počutil varno ter mu ponudite nekaj hrane. Počasi mu dovolite, da začne raziskovati prostor, kjer se nahaja. Pravtako morate do zavetiškega psa biti prijazni, saj to je nekaj, kar večina od njih prej ni poznala.

Preberite tudi: Zakaj se imamo ljudje in psi tako radi?

Agresija do drugih živali

Drugi pogosti problem pri psu iz zavetišča je agresija do drugih živali. Kot že prej rečeno, je spoznavanje nove živali pri zavetiškemu psu nekaj novega in mu lahko predstavlja stres. Najboljši prostor kjer predstavite zavetiškega psa vašim drugim hišnim ljubljenčkom, mora biti nevtralni prostor, kjer zavetiški pes ne bo imel želje po zaščiti svojega teritorija.

Če imate mačke, jih psu na začetku ne predstavljajte, dokler se pes na nov dom navadi ter umiri. Da bi se tej težavi izognili, si izberite psa ki je že živel z drugimi živalmi.

Čuvanje hrane in ostalih stvari

Vaš nov pes je moral v preteklosti boriti za hrano in kot posledica se lahko pojavi nezaželeno čuvanje hrane in agresija, ko se psu približate. Pes naj bo med hranjenjem sam, sčasoma bo razumel da se mu za hrano ni treba boriti in se bo lahko sproščeno prehranjeval. Dokler se pes ne počuti dovolj varno, naj prosodic in druge pasje opreme ne deli z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Destruktivno obnašanje

Velikokrat so psi doma sami ter začnejo uničevati stvari okoli sebe, da bi pregnali dolgčas. Sčasoma se to razvije v destruktivno obnašanje in nato psi začnejo gristi karkoli. Psu lahko pomagate z zdravili ter ga zaposlite s kakšnimi igračami za mentalne vaje.

Težave pri učenju

Pasjega rešenčka boste morali naučiti veliko stvari, ki bi jih moral vedeti vsak pes. Nekatere je potrebno naučiti poslušnosti, spet druge pa kako se sploh igrati z igračami. Kljub temu da zveni neverjetno, da je psa potrebno naučiti igre, je to žal resnično, saj je večina zavetiških psov živela v neprimernih razmerah. Zastavite si manjše cilje in jih z veliko vztrajnosti uresničujte s svojim psom.

Posvojitev psa iz zavetišča je ena najboljših stvari, ki jih lahko storite. Žal velikokrat s seboj prinese tudi težave, saj je večina zavetiških psov šla skozi neprijetne izkušnje. Da bi se psi zaščitili, pride do nezaželenih vedenj, kar pa lahko z veliko potrpežljivosti in vztrajnosti odpravite.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TUDI VAŠA MAČKA PRASKA PO POHIŠTVU?

Next Post

PRED ODHODOM POGLEJTE POD POKROV AVTOMOBILA

Dodaj odgovor