Ste se kdaj vprašali, kako deluje pasji prebavni sistem? Kako dolgo prebavlja hrano? Koliko dolgo se hrana nahaja v pasjem želodcu?

Večina pasjih lastnikov ne namenja preveč časa o skrbi za svojo, kaj šele pasjo prebavo. Edino povezavo imajo lastniki s pasjo prebavo takrat, ko psa hranijo in kot odgovorni lastniki pobirajo njihove iztrebke. Kaj se zgodi s hrano in briketih, ko vstopijo v psa?

Paje telo izkoristi malo hrane.

Hrana vstopi v psa skozi usta in zdrsi po požiralniku vse do želodca. Od tam potuje naprej v debelo in tanko črevo, preden zapusti pasje telo. Tako preprost je prebavni sistem pri psu, podobno kot pri človeku. Prebavni sistem vsebuje zelo veliko organov, tekočin in encimov, ki pomagajo rpetvarjati hrano v za psa koristno energijo. Kar ostane in je za psa neuporabno, se izloči v obliki iztrebkov. Po količini iztrebkov lahko sklepamo, če je hrana za psa dovolj koristna ali ne. Če je iztrebkov malo, je hrana kakovostna in pasje telo je dobilo dovolj koristne energije. Če je kup iztrebkov zajetnejši, pa je hrana za psa slabše kakovostna in vsebuje preveč nekoristnih stvari.

Od ust do želodca

En del pasjega prebavnega sistema zajemajo usta, požiralnik, želodec in tanko črevo. Začetek prebave se začne v ustih, ko pes s pomočjo sline razdrobi hrano na manjše koščke. Pasji jeziki so vedno zelo vlažni, ker vsebujejo veliko sline. Psi porabijo manj časa za žvečenje kot ljudje in s slino razgradijo hrano, ki potuje po požiralniku, ki je izjemno mišičast ter porine hrano do želodca.

Pasji želodec vsebuje zelo veliko kislin, ki jim pomagajo prej razgraditi hrano, tudi kosti in surovo meso. Prav ste prebrali, psi lahko prebavijo tudi kosti. Pri tem koraku hrana izgubi svojo prvotno obliko ter se spremeni v mešanico vode in kislin. Vsa hrana, ki jo pes zaužije, se pretvori v kisline, ki naprej potujejo v pasje tanko črevo. V pasjem tankem črevesu se iz mešanice vode in kislin v telo izločijo koristne snovi za psa.

Presenečeni boste, ko izveste, kako malo hrane izkoristi pasje telo. Ste se kdaj vprašali, zakaj ima pes veliko količino iztrebkov? Zato, ker jih je v hrani glede na težo psa zelo malo.

Kako dolgo ostane hrana v pasjem želodcu?

Psi so vsejedi in to pomeni, da lahko jedo skorajda vse, kljub temu njihov prebavni sistem ne more prebaviti vse vrste hrane. Živali kot so npr. krave imajo dva prebavna trakta in lahko normalno prebavljajo hrano rastlinskega izvora. Ker imajo psi drugačen prebavni sistem, lahko hrana rastlinskega izvora v njihovem želodcu ostane tudi do 12 ur, medtem ko ostane pri človeku le 4 do 5 ur.

Večje pasme hrano prebavljajo dalj časa kot manjše. Pravtako je hitrost prebave odvisna tudi od starosti psa, količine gibanja, koliko vode popije na dan ter vrste hrane. Pravtako je priporočljivo da pes ni telesno aktiven dve uri pred in po obroku.

Povzeto po:

https://www.dogster.com/dog-food/dog-digestive-system-basics

0 število delitev
Previous Post

SUHA ALI MOKRA HRANA ZA MAČKE?

Ni več objav

Dodaj odgovor