Warda je zbil avto in izgubil je uporabo zadnjih nog – vendar sta mu fizioterapija in nova lastnica pomagala, da se je čudovito opomogel. Kellyn Murphy in njena družina so bili posvojitelji, ki si jih vsako zavetišče želi – še posebej v teh dneh.

Družina iz Chattanooge v Tennesseeju je iskala svojega četrtega psa, morda starejšega psa ali takšnega, ki že dolgo čaka na posvojitev. Bili so v zavetišču McKamey Animal Center, ko so opazili Warda, rjavega psa s paraliziranimi zadnjimi nogami zaradi nesreče s pobegom.

Že prej so ga videli na dobrodelnem dogodku in se odločili, da ga uradno spoznajo.

“Spoznali smo ga prvič in nismo srečali nobenega drugega psa,” pravi Murphy za Daily Paws. “Zaljubili smo se vanj skoraj takoj.”

Po poskusnem obdobju spanja je bil njihov. Tedne po posvojitvi je Ward celo začel mahati z repom in se postavil na noge brez svojega invalidskega vozička – čudežen rezultat za psa, ki so ga letos našli hudo poškodovanega pod avtom.

Januarja je nekdo poklical zavetišče in poročal o potepuškemu psu pod avtom. Ekipa za zaščito živali iz McKameya je šla na kraj dogodka in našla Warda, za katerega so domnevali, da ga je zbil avto. Nato mu je uspelo plaziti se pod parkirano vozilo.

“Ko so prispeli na kraj, je bilo zelo hitro jasno, da ne more premikati svojih zadnjih nog ali repa,” pravi Lauren Mann, direktorica napredka v McKamey Animal Center.

Veterinarska ekipa v centru ga je pregledala in ugotovila, da je utrpel poškodbo hrbtenjače, ki ga je paralizirala od pasu navzdol. Kljub resni poškodbi je bil Ward “najslajši, najbolj vesel pes.”

Začel je hoditi na fizioterapijo dvakrat tedensko, na hidroterapijo in raztezanje. V zavetišču je osebje nadaljevalo z njegovimi raztezki in aktiviralo njegove mišice. Mann je videla, kako so se njegove zadnje noge v invalidskem vozičku brcne, kar je bil znak, da jih poskuša uporabiti.

“To je preprosto neverjetno, fizioterapija mu je zagotovo spremenila življenje, in mislim, da bo dolgoročno popolnoma hodil,” pravi Mann. Pridružil se je družini Murphy 11. julija. Po nekaj dneh privajanja na novi dom Ward obožuje svojo novo družino, vključno s pasjimi sorojenci Sage (mešanec), Lilly (mešanec jazbečarja in beagla) in Bucket (beagle).

Še posebej uživa v jutranjem “samopostrežnem bifeju”, igri s svojim bratom Bucketom in spanju na kavču s svojimi ljudmi.

Fizično je Ward, star okoli 6 let, zelo pridobil zaradi svoje nove lastnice, asistentke za fizioterapijo. Murphy mu je izdelala stojalo, da se navadi nositi svojo težo, in mu okoli nog postavi vrsto zanke, da mu pomaga narediti nekaj korakov. Doma je bilo delo zabavno, nedavno pa sta z Wardom doživela preboj.

Ward je ne samo začel znova mahati z repom – nekaj, kar prej po paralizi ni počel – ampak se je prejšnji teden celo sam postavil na noge in naredil nekaj korakov.

“Mislim, da ima še veliko potenciala za nadaljnje izboljšanje,” pravi Murphy. Domača fizioterapija je vključena v rutino, vendar Murphy pravi, da skrb za Warda doda manj kot uro dela na dan. In sladki Ward ji vrača z obilico poljubov.

“Je tako sladek,” pravi. “Prinaša toliko več veselja v naše življenje, kot bi bilo kdajkoli potrebnega dela za skrb zanj.”

To je dober nasvet za vse, ki razmišljajo o posvojitvi invalidnega psa. Skoraj vedno ostanejo v zavetiščih precej dlje kot “navadni” psi. (Ward je bil uradno na voljo za posvojitev več kot tri mesece, in Mann pravi, da bi bil posvojen veliko prej, če ne bi bil paraliziran.)

Toda ko je končno prišel ta dan, “so vsi začeli jokati,” pravi Mann. Ward je bil eden izmed skoraj 32.000 hišnih ljubljenčkov, ki so našli večne domove med poletnim nacionalnim dogodkom Bissell Pet Foundation Empty the Shelters v juliju.

Ime kampanje povzema željo Murphy: “Samo želeli smo enega rešiti iz zavetišča.”

“Preprosto ljubimo pse, mislim,” pravi. “Ni velike razlage.”

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor