Kloniranje psov zveni kot nekaj iz znanstvenofantastičnega filma, vendar je veliko bolj razširjeno, kot si morda mislite. Življenjska doba psov je veliko krajša od naše. Živeti skozi in obdelovati žalost ob njihovem odhodu je ena najtežjih plati ljubezni do psov. Za tiste skrbnike psov, ki se zdi, da se ne morejo ločiti, postaja ena od možnosti vse bolj dostopna – kloniranje.

Lauren Aston iz podjetja ViaGen Pets and Equine, ki se osredotoča na kloniranje hišnih ljubljenčkov ter kloniranje v okviru ohranjanja z organizacijami, kot je živalski vrt v San Diegu, je pojasnila, da je ameriško podjetje začelo proizvajati klonirane pse leta 2015 in od takrat uspešno kloniralo več sto hišnih ljubljenčkov za družine. Klonirani psi bodo običajno delili enak videz in morda celo inteligenca ter temperament vašega prvotnega psa. Klonirani mladički so genetski dvojčki vašega psa, rojeni v drugem času. Verjame se, da imajo klonirani psi potencial za polno in zdravo življenje ter da niso bolj dovzetni za kakršne koli zdravstvene težave kot kateri koli drug pes.

Kako deluje kloniranje psov?

Če razmišljate, da bi svojega psa nekoč klonirali, je prvi korak nekaj, kar imenujejo “Genetsko ohranjanje”. To vključuje, da vaš veterinar zbere DNA/genetski vzorec vašega psa s pomočjo majhnega vzorca tkiva. Vzorec tkiva vašega psa nato zamrznejo/ohranijo za prihodnjo uporabo, če se odločite za nadaljnje korake pri kloniranju.

Pri ViaGenu je enkratno plačilo 1600 dolarjev za pripravo in obdelavo DNA vašega psa prek genetskega ohranjanja ter letna shranjevalna taksa 150 dolarjev. Vzorci DNA se uspešno lahko zbirajo pri psih katere koli starosti, vendar ni prepozno za razmišljanje o kloniranju, če vaš pes nenadoma umre ali zboli za smrtonosno boleznijo. “Lahko celo sprejmemo vzorce DNA v petih dneh po smrti, pod pogojem, da so vzorci shranjeni v hladilniku, ne pa zamrznjeni,” pojasnjuje Lauren.

Obstaja čakalni seznam za kloniranje psov. Ko se odločite, da ste pripravljeni nadaljevati s kloniranjem svojega psa in uporabiti zbrane genetske materiale, je postopek precej preprost. Lauren poudarja, da ima ViaGen trenutno čakalni seznam za vse vrste hišnih ljubljenčkov (psi, mačke, konji), ki jih klonirajo, zato se morate nanj uvrstiti. Ne da bi upoštevali čakalni seznam, pravi Lauren, da postopek kloniranja traja približno šest mesecev od začetka do konca, od vzorca genetske ohranitve do kloniranja do prejema mladička. Če klonirate svojega psa, bo klonirani mladič rojen in oskrbovan v objektu ViaGen na severovzhodu Združenih držav ter bo tam ostal vsaj osem tednov, preden bo pripravljen oditi k vam domov.

Koliko stane kloniranje psa?

Ni presenetljivo, da je postopek kloniranja drag. Pri ViaGenu “je trenutni strošek kloniranja psa 50.000 dolarjev,” pravi Lauren. Stroški povezani s kloniranjem so enaki, ne glede na to, katero pasmo psa imate, in ne glede na velikost psa, ki ga klonirate. Za to ceno po besedah Laurena ljudje pričakujejo, da bodo prejeli enega ali dva klonirana mladička.

Bo klonirani pes enak kot vaš pes?

Veliko vprašanje, ki si ga ljudje postavljajo glede kloniranih psov, je, ali bo mladič, ki ga ustvarijo, enak njihovemu psu. Odgovor je zapleten. Ko klonirate psa, boste dobili mladiča (ali mladiče), ki so genetsko identični vašemu psu, vendar ne bodo vaš pes.

“S kloniranjem bo zagotovljen genetski dvojček vašega prvotnega ljubljenega psa. Vemo, da je nekaj deleža temperamenta in vedenja genetskih. Kljub temu se lahko srečate s podobnostmi, vendar bo največji vpliv imelo razmerje med naravo in gojenjem,” opisuje Lauren.

Povzeto po:

  • dogster.com
0 število delitev

Dodaj odgovor