Znanstveniki trenirajo pse, da bi izvohali prisotnost COVID-19 v človeškem telesu. Na univerzi v Pensilvaniji delajo raziskavo s pomočjo psov. Zanima jih, če lahko psi izvohajo COVID-19 pri asimptomatskih osebah oz. osebah, ki nimajo simptomov a so kužne in prenašajo virus.

KAKO POTEKA TRENIRANJE PSOV ZA ZAZNAVANJE COVID-19?

Psi izredno dobro vohajo, saj lahko pri človeku zaznajo rakave celice. Trening poteka 6 mesecev in zato so znanstveniki prišli do zaključka, da bi lahko tudi pse natrenirali za zaznavo COVID-19.

V program Penn Vet bo vključenih osem psov. V prvih treh tednih se bodo naučili zaznati vonj COVID-10 v slini in urinu od že obolelih pacientov. To bodo počeli s pomočjo tehnike odtisa vonja oz. odor imprinting. Po treh tednih bodo psi vohali različne vzorce ter razlikovali med vzorcih okuženih in zdravih ljudi.

Pasji nos ima izredne sposobnosti vohanja.
Pasji nos ima izredne sposobnosti vohanja.

ALI SE LAHKO PSI OKUŽIJO S COVID-19?

Nekateri raziskavi nasprotujejo, saj menijo, da bi se lahko tudi psi okužili s COVID-19. Marca se je v Hong Kongu pojavil primer psa, ki naj bi se okužil s koronavirusom od svojega lastnika.

Zaenkrat ni dokazanih primerov, da bi se lahko psi okužili COVID-19 od svojih lastnikov, okužijo pa se lahko s pasjim koronavirusom.

O pasjem koronavirusu smo že pisali. Več si preberite v članku Pasji koronavirus

Natrenirani psi bi lahko z zaznavanjem bolezni lahko začeli julija letos.

Povzeto po https://www.livescience.com/dogs-smell-covid-19.html

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

MAČKE, KI SO PRIMERNE ZA DRUŽINE

Next Post

ZAKAJ PSI BRUHAJO BELO PENO?

Dodaj odgovor