Čipiranje psov je v Sloveniji zakonsko obvezno. V primeru, da pes ali mačka izgineta, ga boste s pomočjo mikročipa veliko lažje identificirali.  

Kaj sploh je čip oz. mikročip?

Mikročip je majhen čip v velikosti zrna riža, ki se vstavi pod kožo ljubljenčka. Vsak čip ima svoje unikatne številke, ki se zaznajo s pomočjo skenerja.

Po zakonu mora biti vsak pes čipiran.

Kje se lahko psa ali mačko čipira?

Svojega ljubljenčka lahko čipirate na vam najbližji veterinarski postaji. Strošek čipiranja, vpisa v CRP (centralni register psov) ter izdaja potnega lista stane 30 evrov.

Kdaj se čipira?

Takoj, ko žival posvojite ali kupite, če še nima čipa. Če gre za pasjega mladička, se ob čipiranju tudi cepi proti kužnim boleznim.

Ali je čipiranje boleč proces?

Ne, čipiranje ni boleče. Pasji mladički lahko ob čipiranju začutijo manjše nelagodje, ki hitro izgine.

Zakaj je čip obvezen v Republiki Sloveniji?

Po zakonu se izvor psa za pse, skotene v Republiki Sloveniji, izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. Če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče.

Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa se izvor psa izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.

Psa brez čipa matere ne morete registrirati

V primeru, da posvojite psa, katerega mati nima čipa, psa ne morete registrirati tako enostavno. Plačati boste morali kazen, pes pa bo napoten v karanteno v zavetišče in ni nujno, da boste lahko posvojili psa nazaj.

Povzeto po:

0 število delitev

Dodaj odgovor