Vsako leto psi v trpljenju umrejo v vročih avtomobilih, ko jih njihovi ”lastniki” preprosto pozabijo v avtomobilu, saj bodo za minutko nazaj. V le nekaj minutah lahko pes umre zaradi vročinske kapi. Ker se psi hladijo s sopihanjem, je poskus ohlajanja veliko težji.

Če opazite psa ali drugo žival v avtomobilu, takoj ukrepajte!

V primeru, da opazite psa v vročem avtomobilu ne čakajte ampak takoj ukrepajte. Preverite, če se kje v bližini nahaja lastnik, fotografirajte avtomobil ter registrsko tablico. Pravtako fotografirajte ali posnemite posnetek psa v avtu kot dokaz. Pokličite policijo. Če ne pridejo dovolj hitro, ukrepajte sami in razbijte steklo ter rešite psa iz vročega avtomobila.

Bodite pozorni na znake vročinske kapi, kot so:

  • Povišana telesna temperatura,
  • sopenje,
  • oteženo gibanje,
  • slaba koordinacija,
  • slabost in bruhanje,
  • krči,
  • nezavest v najhujšem primeru pa tudi pogin.

Če opazite katerega od znakov, psa takoj odpeljite k veterinarju. Če sami nimate avtomobila, prosite koga drugega za prevoz ali pa nesite psa v najbljižjo ohlajeno zgradbo ter pokličite koga na pomoč.

Visoke temperature prinesejo velike težave nekaterim psom in njihovim lastnikom, še posebej tistim z dolgo, temno dlako, mladičkom in starejšim psom. Določene pasme trpijo bolj kot druge zaradi vročine in visokih temperatur.

Več o tem si preberite v članku Kako preprečiti vročinsko kap pri psu?

Tudi vroč asfalt je lahko nevaren

Ko temperatura zraka doseže 30 stopinj, se asfalt lahko razgreje tudi do 57 stopinj. Zato psa sprehajajte zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Pasje blazinice so zelo občutljive in sprehod po vročem asfaltu lahko povzroči opekline, trajne težave ter ranice že po eni minuti.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor