Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da bi se vaša mačka spravila praskat na kakšen kos pohištva namesto na svoj praskalnik. Da bi se podobnim težavam izognili, si preberite vzroke za mačje praskanje ter kako mačko naučiti da bo praskala na enem mestu – mačjem praskalniku

Razlogi, zakaj mačke praskajo

Praskanje je splošno obnašanje, ki ga izvajajo vse mačke, kjerkoli na svetu. Tudi mačke brez krempljev imajo potrebo po praskanju raznih površin. Mačka si ne brusi krempljev zaradi popolne mačje manikure, ampak zaradi petih razlogov in sicer:

  • Mačke markirajo in definirajo svoj teritorij tam, kjer praskajo. Na dnu tačk imajo mačje vonjalne žleze in z vsakim praskanjem na površini pustijo nekaj svojega vonja. Poleg vonjav pa mačke pustijo tudi dobro vidne sledi na površini, ki so jo praskale.
  • Praskanje je sproščujoče. Ko se mačke počutijo pod stresom, začnejo praskati in se tako sprostijo stresa. Poleg sproščanja pa seveda markirajo svoj teritorij.
  • Praskajo med igro, ko imajo preveč energije. Praskanje med mačjo igro povzroči odvečna energija in da mački nekaj trenutkov , da premisli kaj bo delala po igri.
  • Po spancu. Po prijetnem spancu ali počitku mačke uživajo v pretegovanju, ki ga spremlja praskanje.
  • Užitek. Mačke preprosto uživajo v praskanju in zato mački praskanja ne prepovedujte, ampak ga vzpodbujajte, a le na mestu, primernemu za praskanje.

https://petexpress.si/products/praskalna-podloga-iz-sisal-vrvi?_pos=9&_sid=697158c6e&_ss=r&variant=42216869200105

Mačji praskalnik

Mačke obožujejo visoke mačje praskalnike, v katere lahko zapikajo svoje kremplje, brez da bi se zataknili. Ko boste kupovali mačji praskalnik, bodite pozorni na velikost, da bodo mačke lahko dosegle praskalnik, medtem ko se pretegujejo. Praskalnik mora biti stabilen, da ne bi padel na mačko in jno poškodoval. Mačke imajo najraje praskalnike, ki stojijo trdno na tleh. Mačji praskalnik lahko kupite v katerikoli trgovini za živali, lahko pa ga izdelate tudi sami (na internetu obstaja veliko idej, kako narediti mačji praskalnik).

https://petexpress.si/products/praskalnik-z-macjo-meto?_pos=1&_sid=c9afd2143&_ss=r&variant=42165744206057

Praskalnik mora biti postavljen na pravilno lokacijo, ker kot že prej rečeno mačke s praskanjem markirajo svoj prostor. Praskalnik mora biti na vidnem mestu, mačke pa bi ga najraje imele v vsakem prostoru v hiši. Če imate več mačk, vsaki mački zagotovite njen lastni praskalnik.

Kako mačko naučimo praskanja na enem mestu?

Mačko lahko v nekaj preprostih korakih naučimo praskanja na enem mestu oziroma praskalniku. Nekatere mačke bodo potrebovale več, nekatere manj časa, da bi se naučile praskanja na enem mestu. Morate biti zelo vztrajni ter mačko primerno nagraditi, ko bo praskala tam, kjer mora praskati.

https://petexpress.si/products/praskalnik-112-cm-v-bez-barvi?_pos=3&_sid=c9afd2143&_ss=r&variant=42216874967273

  1. Mesta, kjer je mačka praskala (pohištvo, okna, …) prelepite z dvojnim selotejpom in ostalimi materiali, ki mački niso primerni za praskanje
  2. Pred mesta, ki ste jih zaščitili pred praskanjem postavite mačji praskalnik
  3. Da bi mačko vzpodbudili k praskanju, lahko po praskalniku pošpricate mačjo meto, ki jo dobite na linku https://petexpress.si/products/macja-meta-v-spreju-125-ml?_pos=2&_sid=730cc0d26&_ss=r&variant=42278445187305.
  4. Mačko primerno nagradite, ko se spravi praskat na pravilno mesto.

Veliko ljudi se žal odloča za kirurško odstranitev mačjih krempljev, kar je za mačko boleče, s seboj pa lahko prinese tudi nekatere bolezni, med drugim tudi stres in težave z ravnotežjem. Težave s praskanjem se z vztrajnostjo in upoštevanjem zgoraj navedenih pravil lahko preprosto reši.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor