Veliko prijateljstev se je razdrlo zaradi večne dileme – mačke ali psi. Skrb za mačko ima prednosti, pravtako tudi slabosti. Enako velja tudi za psa. A kljub temu vam prinašamo nekaj razlogov, zakaj so mačke boljši hišni ljubljenčki kot psi.

ZAKAJ SO MAČKE BOLJŠE KOT PSI?

Cena: mačke naj bi bile cenejše glede prehrane in nege kot psi. So manjše in zato pojedo manj hrane kot psi. Potrebujejo tudi manj pripomočkov kot psi in manj veterinarskih pregledov. V praksi pa velikokrat temu ni tako. Tudi mačka potrebuje kakovostno hrano, igrače, praskalnik, oprsnico, povodec, mačji šampon in še marsikaj.

Potovanje: mačke so veliko manj zahtevne kot psi. Potrebujejo svežo vodo, hrano, pesek in nekaj igrač. Če ste zdoma, mačko lahko brez težav zaupate prijateljem, ker mačka ne potrebuje dnevnih sprehodov tako kot psi.

Neznanci: vsi pasji lastniki dobro vedo, kako reagirajo psi, ko na dvorišče vstopi neznanec. Postanejo vznemirjeni in začnejo lajati. In mačke? Mačke na neznance sploh ne reagirajo. Nadaljujejo svoj počitek ali igro, kot da se ni nič zgodilo.

Gibanje: mačke ne potrebujejo vsakodnevnih sprehodov tako kot psi in so odlični ljubljenčki za manj aktivne ljudi. Kljub temu pa se morate s svojo mačko igrati ter ji posvečati svoj čas. Tudi če ste preveč zaposleni, je mačka primernejša od psa za vas, ker nima odvečne energije kot psi, ki niso sprehajani.

Preberite tudi: Mačja veganska prehrana?

Prostor: pes potrebuje svoj lastni prostor ali zunanji pesjak, mačka pa lahko brez težav živi v stanovanju. V veliko stanovanjih so psi prepovedani, medtem ko so mačke bolj dobrobošle.

Tišina: vsi pasji lastniki vedo, kako nadležno je lahko pasje lajanje. Določene pasme imajo izredne vokalne sposobnosti in tako lajajo na vse mogoče: poštarja, mimoidoče, mačke. Če ne lajajo, lahko cvilijo ali tulijo. Mačke pa so veliko bolj tihe. Resda bodo kdaj pa kdaj zamjavkale ko bodo kaj želele ali ko bo kaj narobe, ne bodo pa tako glasne, da bi z mjavkanjem zmotile sosede.

Predenje: psi ne morejo presti. Mačja preja je zelo prijetna in človeka pomirja.

Lov: mačke so naravni lovci, in zagotovo opažate, da vaša mačka lovi vse kar vidi, muhe, žuželke in celo miši.

Higiena: mačke so veliko bolj čiste živali kot psi. Svoje iztrebke bodo skrbno zakopale, medtem ko psi tega ne počnejo. Psi imajo svoj posebni vonj in kljub kopanju z raznimi šamponi tega vonja ne morete zakrit. Mačke se konstantno čistijo same in nimajo posebnega vonja tako kot psi.

Igra: zagotovo ste kdaj videli, kako izgledajo pasje igrače. Raztrgane, umazane in uničene. Kaj pa mačje igrače? So vedno čiste, v enem kosu in običajno kje skrite, ker mačke rade skrijejo svoj ‘’plen’’.

Kljub temu da je skrb za mačko enostavnejša in prinaša več prednosti kot slabosti, to ne pomeni da so mačke boljše živali kot psi, zagotovo pa se strinjate, da bi življenje brez mačke bilo nemogoče.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

EVTANAZIJA – KDAJ JE ČAS, DA SE POSLOVIMO OD PSA?

Next Post

ČRNE MAČKE – SREČA ALI NESREČA?

Dodaj odgovor