Je bila vaša mačka vedno čista, urejena ter pridno uporabljala svoje mačje stranišče? Naenkrat pa vas neprijeten vonj iz mačjega stranišča opozori na to, da je mačka potrebo opravila izven svojega stranišča. Kaj je vzrok takšnega vedenja ter kako ga odpraviti, si preberite v nadaljevanju.

Mačke lahko svoje stranišče ignorirajo iz več razlogov, katerih se lastniki sploh ne zavedamo.

Umazano mačje stranišče: če mačje stranišče ni čisto, ga mačka ne bo uporabljala. Mačje iztrebke in sprijete kroglice peska morate čistiti vsakodnevno, pesek pa zamenjati vsak teden. Pred menjavo peska mačje stranišče operite z milom, ker se na plastiki nabira neprijeten vonj. Enkrat letno je priporočljivo zamenjati mačje stranišče z novim. Če imate več mačk, je priporočljivo da ima vsaka mačka svoje stranišče.

Zdravstvene težave: eden najbolj pogostih razlogov zakaj mačka ne uporablja svojega stranišča so zdravstvene težave. Mačka je lahko zbolela za vnetjem sečil, boleznijo ledvic ali sladkorno boleznijo. Lahko pa je to vzrok tudi drugih bolezni, npr. artritis pri starejši mački, ki lahko težko vstopi v mačje stranišče z višjimi robovi. Če ima mačka zmanjšan apetit in ni aktivna, je čas za obisk pri veterinarju, kjer bodo ugotovili, katere zdravstvene težave mučijo vašo mačko.

Vrsta mačjega stranišča. Mačji starši imajo veliko izbiro mačjih stranišč na trgu. Pri izbiri bodite pozorni, da bo stranišče dovolj veliko za mačko. Priporočljivo je kupiti mačje stranišče brez pokrova, ker se v zaprtem mačka počuti ujeto.

V spletni trgovini Petexpress, ki jo najdete na linku petexpress.si so za naše zveste bralce pripravili posebni popust petster30 s katerim nakupujete 30% ceneje. Popust velja na vse izdelke

Težko dosegljivo stranišče. Mačje stranišče mora biti v prostoru, kjer je mačka najbolj aktivna. Večina se pa temu žal izogiba. Z rednim čiščenjem mačje stranišče nima nobenega vonja in je primerno za dnevno sobo. Stranišče postavite tudi v bližino koša za smetje ali blizu kopalnice. Pravilna postavitev bo mački omogočila, da svoje stranišče zlahka najde in ji istočasno nudila zasebnost in mir, ki ga potrebuje med lajšanjem svojega mehurja.

Več hišnih ljubljenčkov. Če imate več mačk, je zelo pgoosto da mačka stranišča ne bo uporabljala. Ena mačka lahko nadleguje drugo in ji preprečuje vstop v stranišče. Vsaki mački omogočite njeno lastno stranišče, če pa imate prestrašeno mačko, ji omogočite njeno stranišče v tihem in mirnem prostoru v hiši.

Stres in tesnoba. Mačka pod stresom lahko urinira kjerkoli, ker jo bo vonj po njenem urinu pomiril in počutila se bo varno. Z mačko se ukvarjajte več, skupaj se igrajte in crkljajte, lahko pa ji tudi omislite oprsnico in povodec ter se odpravite zunaj na sprehod.

Ne obstaja hitre rešitve, ki bi mačko prisilila da spet uporablja svoje stranišče. Če upoštevate zgoraj navedene nasvete in mačje stranišče vaši mački ustreza in je redno čiščeno, je čas da se posvetujete z veterinarjem. Z vztrajnostjo in upoštevanjem naših nasvetov boste dosegli, da bo vaša mačka znova uporabljala svoje stranišče.

V spletni trgovini Petexpress, ki jo najdete na linku petexpress.si so za naše zveste bralce pripravili posebni popust petster30 s katerim nakupujete 30% ceneje. Popust velja na vse izdelke

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PSI LAHKO VOHAJO ČAS?

Next Post

NOV PRIMER MUČENJA: NEZNANEC NA PRIMORSKEM USTRELIL PSA

Dodaj odgovor