Vsako tretjo soboto v avgustu obeležujemo svetovni dan brezdomnih živali in letos je to 15. avgust. Ta svetovni dan izvira iz Amerike in sicer od leta 1992.

Zgodovina svetovnega dneva brezdomnih živali

Že leta 1870 so zaščitniki otrok v Ameriki ugotovili, da je tudi živalsko življenje ranljivo ter potrebuje določene pravice in zaščito. Začeli so z uveljavo zakonov za zaščito pravic živali. Kljub temu da so tedaj po svetu bile živali definirane kot stvar in ne živo bitje, zanemarjanja in mučenja niso podpirali.

Vsaka žival si zasluži dom.

V 20. stoletju se je začela zavest o zaščiti hišnih živali, kot so psi in mačke. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so se društva kot je ASPCA fokusirale na posvajanje, začasništvo ter preprečevanje trpljenja živali.

Pomen svetovnega dne brezdomnih živali

Svetovni dan brezdomnih živali je za zavržene živali izjemnega pomena. Je glas nemočnih, ki potrebujejo pomoč a si sami ne morejo pomagati. Je tudi dan, ki pomaga raznim organizacijam zbrati čim več denarja za oskrbo zavrženih živali.

O delu društva za zaščito živali si lahko preberete več v intervjuju s predstavniki društva Reks in Mila.

Kaj lahko storite sami na ta dan (in tudi druge dni v letu) ?

Ne le na svetovni dan brezdomnih živali ampak tudi druge dni v letu lahko:

  • Donirate zavetišču, društvu za zaščito živali ali posameznikom, ki skrbijo za dobrobit živali: predvsem društva in posamezniki vsakodnevno hranijo brezdomne živali, iščejo jim domove, nudijo začasno skrbništvo, sterilizirajo in kastrirajo. Na socialnih omrežjih boste zagotovo našli katero od društev ali posameznikov, ki potrebujejo donacije
  • Sterilizirate ali kastrirate svoje ljubljenčke: nekastrirana psica lahko v enem letu skoti 16 psičkov. Če se tako nadaljuje, pridemo po treh letih kar do 512 psičkov! Žal pa domov za vse te psičke ni. Pogosto končajo nekje zavrženi.
  • Posvojite ali vzemite žival v začasno varstvo: nekatera društva ne zmorejo oskrbeti velikega števila brezdomnih živali. Za vsako žival, ki vzamete v začasno varstvo ali celo posvojite, se v društvu sprosti mesto za novo pasjo ali mačjo siroto, ki potrebuje pomoč.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

BREZPOGOJNO PRIJATELJSTVO PSA IN …

Next Post

ODSTRANITEV MAČJIH KREMPLJEV

Dodaj odgovor