Da razjasnimo že v uvodu, zajec in kunec sta popolnoma drugačni živali. Zajec je neudomačena žival, ki živi v gozdu, kunec pa je udomačena žival, hišni ljubljenček.

Obnašanje in temperament

Kunci so zelo aktivne in igrive živali, ki imajo rade družbo svojih lastnikov. So lahko izvrstni kot hišni ljubljenčki a le v primeru, da jim ponudite primerne pogoje.

Kot že prej rečeno, so kunci družabna bitja, ki se tesno povežejo s svojim lastnikom. Radi preživljajo večere ob svojih lastnikih pri gledanju televizije ali v igri. Lahko se jih trenira tudi s pomočjo klikera. Z nekaj vztrajnosti jih lahko naučite uporabe zajčjega stranišča.

Kunec je lahko odličen hišni ljubljenček.
Kunec je lahko odličen hišni ljubljenček.

Da bi lahko zajca karkoli naučili, morate z njim preživeti kar nekaj časa ter se skupaj igrati. Kuncipotrebujejo veliko igrač za žvečenje, saj so glodalci. Kljub temu, da so zajci precej tihi, niso preveč primerni za družine z manjšimi otroci, saj jih lahko otroci med igro poškodujejo. Obožujejo crkljanje, radi pa imajo tudi svoj mir. Kadar ne dobijo dovolj pozornosti, postanejo destruktivni, zato je pomembno da jim omogočite čimveč kakovostnih igrač za žvečenje.

Kunec v hiši

Kunci so plenilci in zato je boljše, da živijo v hiši. V času vaše odsotnosti naj kunec ne hodi prosto po hiši ampak vas počaka v kletki, kjer mu morate omogočiti: veliko igrač, kartonskih škatel, keramične posodice za vodo in hrano ter stranišče.

Kunčje stranišče obvezno obložite z žagovino ali časopisnim papirjem. Ker ima urin zelo močan vonj, je potrebno pogosto menjavanje podlage v mačjem stranišču. Zato je priporočljiva tudi sterilizacija ali kastracija, ki bo zmanjšala neprijetne vonjave.

Če se odločite, da bo kunec prosto tekal po hiši, jo morate zavarovati. Ker obožujejo žvečenje, odstranite vse električne kable izven zajčjega dosega.

Hrana in voda

Kunci so rastlinojedci in obožujejo seno, sveže sadje, svežo zelenjavo in zelišča, kot so brokolijevi listi, korenček, zelena, bazilika, solata, peteršilj ter vodna kreša.

Kunci obožujejo svežo zelenjavo.
Kunci obožujejo svežo zelenjavo.

Tako kot vsem živalim mora biti tudi zajčkom sveža voda vedno na voljo. Če vaš kunec prebiva v kletki, mu lahko na steno nastavite pitnik. Brez težav lahko pijejo iz keramičnih prosodic. V primeru da vaš ljubljenček premalo pije, mu lahko ponudite mokro zelenjavo.

Ste že prebrali članek Jež na vrtu?

Pogoste zdravstvene težave

Tudi kunci lahko zbolijo ali potrebujejo cepljenja. Najbolj pogoste zajčje bolezni so bakterijska vnetja, ušesne pršice in bolhe, predolgi zobje ter predolgi kremplji.

Nekaterim težavam se lahko tudi izognete, pri predolgih zobeh ponudije zajcu igrače za žvečenje, bolham se izognete z uporabo sredstev proti zunanjim zajedavcem.

Nakup ali posvojitev zajca

Ko se odločite, da boste v svoj dom pripeljali novega kosmatega člana, ga morate kupiti pri preverjenih vzrediteljih ali v trgovinah za male živali. Po veliki noči je ogromno zajčkov, ki iščejo nov dom, saj so ‘’odslužili’’ svojemu namenu kot igrača za veliko noč.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TRENIRANJE PSA POLETI

Next Post

HIBRIDNI OZ. DIZAJNERSKI PSI – PASMA ALI MODNA MUHA?

Dodaj odgovor