Večina mačk ne pije dovolj vode. Ena od treh mačk ima vsaj enkrat v svojem mačjem življenju težave z ledvicami. Veliko mačjih lastnikov se je s tem že soočalo, težavo pa bi lahko zlahka preprečili s tem, da bi mačka več pila.

Zakaj mačka noče piti?

Mačke imajo posebne prehranske potrebe, ena ključnih pa je pitje vode. Mačke v osnovi ne pijejo veliko, saj veliko vlažnosti zaužijejo s hrano. Mačke ki so večinoma na mokri hrani, bodo manj žejne in pile manj kot tiste, ki uživajo le suho hrano. Briketi in suha hrana vsebujejo zelo malo vlažnosti.

Kako prepoznati dehidrirano mačko

Dehidrirana mačka običajno ni takšna, kot bi bila normalna. Lahko je zaspana, omotična, ima potonjene oči in sopiha. Včasih pa znaki dehidracije niso tako vidni. Mačke so lahko dehidrirane dalj časa in izgubijo apetit, imajo suha usta in zelo elastično ter suho kožo

Načini, kako mačko vzpodbuditi da bo več pila:

  • Redno menjavanje vode: mačke imajo rade svežo vodo tako kot ljudje. Mački vodo menjavajte vsaj enkrat dnevno, poleti tudi večkrat.
  • Vodna fontana: veliko mačk pije iz vodnih fontan. Včasih lahko traja da se nanje navadijo, sčasoma pa jih bodo preprosto oboževale. Voda, ki teče je za mačke bolj atraktivna in jih bo vzpodbudila k pitju. Kljub temu da so vodne fontane malo dražje, so izvrstna naložba za mačke.
  • Postavite posodice z vodo povsod po hiši ali zunaj: mački omogočite, da ima vedno dostop do vode in sicer tako, da postavite čimveč posod po hiši ali zunaj, če je mačka zunanja. Včasih mačke vodo raje pijejo direktno iz pipe ali iz skodelice svojega lastnika.
  • Mačko hranite večinoma z mokro hrano: mokra hrana vsebuje veliko vlažnosti in je najlažji način, kako mačko vzpodbuditi k večjemu vnosu vode. Če mačka mokre hrane noče jesti, ji lahko med suho hrano nalijete juho ali vodo.
  • Voda z okusom: če mačka ne mara navadne vode, lahko poskusite vodo z okusom. Seveda ne tisto, ki jo pijejo lastniki 🙂 V navadno vodo lahko dodate nekaj tuninega soka ali juhe
  • Manjši in bolj pogosti obroki: hranjenje zahteva tudi pitje in če bo mačka imela bolj pogoste obroke, bo tudi bolj pogosto žejna.
  • Posodice postavite na pravo mesto: kot že prej rečeno je potrebno mački postaviti čimveč prosodic z vodo. Pravtako je pomembna lokacija posodice. Posodica, ki se nahaja blizu mačjega stranišča zagotovo ne bo mačke privabila k pitju. Saj tudi vi vodo pijete v kuhinji in ne v kopalnici.

Tako kot ljudje tudi mačke morajo piti čimveč vode. S tem ko mačko spodbujate k pitju, zmanjšujete možnost za bolezni in obisk pri veterinarju.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

VALERIE JE REŠILA VEČ KOT 850 PASJIH SENIORJEV

Next Post

POMAGAJTE NAJTI PLAŠNO PSIČKO POPPY!

Dodaj odgovor