Razmišljate, da bi v svoj dom sprejeli novo mačjo prijateljico? Mačke zahtevajo kakovostno hrano in ustrezno nego. Pravtako se lahko zgodi nepričakovan obisk pri veterinarju, ki vas bo stal vsaj 50 evrov.

Začetni stroški

Še preden ponudite dom novi mačji ljubljenki, že nastanejo stroški in sicer:

  • Strošek posvojitve: 0-50 evrov
  • Hrana: od 5 evrov naprej
  • Mačja oprema (mačji wc, posodice, praskalnik, igrače, ovratnica, povodec, …): od 30 evrov naprej
  • Veterinarski pregled: 29 do 59 evrov
  • Sterilizacija/kastracija: od 30 do 60 evrov
  • Cepljenje: 35 evrov

Tekoči mesečni stroški

Mačka vsak mesec potrebuje kakovostno mačjo hrano, svež pesek, prigrizke in nekaj nove opreme.

Za mačjo hrano boste morali odšteti najmanj 5 evrov mesečno (toliko stane poceni in nekakovostna hrana – a kljub temu nekatere mačke tudi na najcenejši hrani doživijo dolga leta). V primeru, da ima mačka kronične zdravstvene težave, vas lahko mesečno mačja prehrana stane tudi do 50 evrov in več. Mačko lahko hranite s suho hrano, ki je cenovno dostopnejša od mokre.

Nekoliko manjši izdatek je pesek za mačke. Vrečka cenovno dostopnega peska stane 3 evre, kar mesečno znese vsaj 12 evrov. Če želite kakovostnejši pesek, se lahko strošek peska vzpne tudi do 40 evrov.

 Če le lahko, vsak mesec določeno vsoto denarja privarčujte, da boste imeli za izredne izdatke.
Če le lahko, vsak mesec določeno vsoto denarja privarčujte, da boste imeli za izredne mačje stroške.

V toplejšem delu leta je konkretni izdatek zaščita proti zajedavcem. Najcenejše ampule na trgu stanejo 5 evrov, potrebno pa jih je nanašati vsak mesec. Najdražje stanejo po 12 evrov in poleg osnovne zaščite proti zunanjim zajedavcem nudijo tudi zaščito proti notranjim. Tako je letni strošek zaščite proti zajedavcem vsaj 30 evrov. Cenovno dostopnejša zaščita so mačje ovratnice, ki stanejo približno 30 evrov in nudijo 8 mesečno zaščito. Nekateri prisegajo na naravno zaščito.

Preberite tudi: Turške mačke uživajo v novi mačji hiši!

Vsake 3 mesece je potrebno mačko zaščititi proti notranjim zajedavcem. Najcenejše so tablete, ki stanejo okrog 70 centov., nekoliko dražje pa so paste.

Mačja oprema traja vsaj nekaj let. Povprečna cena mačjega stranišča je 20 evrov. Posodice lahko dobite že za nekaj evrov. Tudi mačje igračke niso tako drage.

Nepričakovani stroški

Ker nesreča nikoli ne počiva, se lahko zelo hitro pojavijo nepričakovani stroški. Če le lahko, vsak mesec določeno vsoto denarja privarčujte, da boste imeli za izredne izdatke. Skoraj za najmanjšo stvar veterinarski račun znaša vsaj 40-50 evrov in več. Pri nekaterih mačkah se lahko zgodijo poškodbe, ki zahtevajo operacijo in zdravljenje, katerih strošek lahko preseže tudi več kot 1000 evrov. V takšnih primerih se lahko z nekaterimi veterinarji zmenite za obročno odplačevanje ali pa na pomoč zaprosite dobre ljudi, ki vam bodo pomagali s stroški zdravljenja.

Koliko ‘’mačjeljubci’’ odštejejo za svoje ljubljenčke?

V največji slovenski skupini za ljubitelje mačk na Facebooku in sicer Mačjeljubci sem povprašala o povprečnih mesečnih stroških za mačko. To so nekateri izmed odgovorov:

Za naših 5 mačkov po mojem nekje 70-100 EUR na mesec za (kakovostno in ne ravno najcenejšo) hrano pozimi malo več, poleti manj, plus ampule proti bolham… Veterinar odvisno od potreb, je pa takoj vsaj 50 eur.

1 mucka, cca 40e za hrano na mesec, je zbircna ratala 🤣. Veterinarja letos se ni bilo hvala bogu, precepljena je, bo pa naslednje leto. Edino zaščita proti bolha, klopom cca 15e na mesec tak da recimo 50 na mesec za mucko.

Cca 70€+ na mesec za kakovostno hrano, pesek, brikete in priboljske za 2 muci. Note: ena je se mlada zato poje vec, druga pa je stara gospa, ki poje samo 1 vrecko na dan (pa se to bolj omako 😅) in nekaj briketov. 🙂 Za ampule in vet stroske si ponavadi razdelimo in placamo preko drustva ki ga ima mami, ker imamo pri nasi hisi in pri mamini hisi skupno 10 mackov, tudi zunanje.

Nekje med 50-70€ na mesec za enega lepo rejenega, IZBIRČNEGA, mucka, ki jé samo N&D brikete pa še to okuse, ki njemu ugajajo in mu jih narocujemo😂 Zraven se vstet pesek in po potrebo ampula, cepljenje itd😊

Nekje med 50-70€ na mesec za enega lepo rejenega, IZBIRČNEGA, mucka, ki jé samo N&D brikete pa še to okuse, ki njemu ugajajo in mu jih narocujemo😂 Zraven se vstet pesek in po potrebo ampula, cepljenje itd😊

Pri našem številu živali stroškov ne štejemo vec

5€ – mokra hrana/mesec,
8€ – suha hrana po potrebi/ 2-3 mesece,
12€ – pesek
35€ – letno cepljenje,
3€ – tbl proti notranjim parazitom/3 mesece,
15€ – ampula proti klopom in bolham/3 mesece,
45€ – kastracija
Nazadnje, ko je zbolel in bil na antibiotiku sem pri vet. odštela 45€ po tamalem.
Privoščila sem mu letos še mačje drevo za 100€.
Letnih stroškov drugače sploh ne seštevamo in nam niso pomembni, vsak nekaj prispeva in je to to. Samo da je zdrav in zadovoljen. 🙂

Po pravici povedano, sploh nočem vedeti 😅

Kljub temu, da so mačke kar velik izdatek, se velikih stroškov ne ustrašite. Mačke lahko normalno preživijo ob cenejši hrani in z manj igrač. Nobena mačka ne potrebuje vsak mesec 5 novih igrač in praskalnik. Veliko mačk bi namesto praskalnika in mačjih hišic raje izbralo navadno škatlo ter družbo svojih lastnikov.

Ali svoji mački privoščite tuno? V članku si preberite, zakaj je lahko tuna za mačke tudi nevarna: Tuna v mačji prehrani

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

10 NAJBOLJ INTELIGENTNIH PASEM PSOV

Next Post

VROČINSKA KAP PRI MAČKAH

Dodaj odgovor